Pieczarki z kaszą gryczaną
Pieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim na obiad.
Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso.
Kasza gryczana jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte w niej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowym jej walorem jest to, że nie zawiera glutenu i mogą ją również spożywać osoby chorujące na celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii.
Składniki:
(2 - 3 porcje)
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 selera naciowego
- 500 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory lub puszka krojonych
- 150 g sera feta
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę zalać szklanką zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować przez 8 minut na małej mocy palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
- Selera i pomidory umyć i drobno pokroić.
- Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, dodać pomidory, a po chwili seler i wszystkie przyprawy oprócz soli. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie dodać kaszę i smażyć do czasu częściowego odparowania płynu. Jeśli dodajemy pomidory z puszki, to najpierw dodać same pomidory bez płynu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dania, płyn podlewać w trakcie smażenia.
- Zdjąć z palnika i dodać pokrojony ser feta, więcej już nie smażyć, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.
Danie zapowiada się bardzo smacznie. :-) Dużo przypraw - tak jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, u mnie wszystkim smakuje :)
Usuńciekawie się zapowiada. Zawsze używam kaszy prażonej, ciekawa jestem jak ta smakuje. Muszę wypróbować. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Od pewnego czasu więcej używam kaszy nieprażonej, gdyż bardziej mi smakuje. Polecam warto spróbować, a tej z pieczarkami szczególnie.
Usuńto zdecydowanie coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńZ przyjemnością zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńLubię wszelakie grzyby a z kaszą czy ryżem to już w ogóle przepadam.
OdpowiedzUsuńI słusznie, bo są bardzo smaczne :)
UsuńPyszne, łatwe w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne (u mnie wyszło 525 kcal na jedną z trzech porcji) danie - doskonałe na bezmięsny posiłek, polecam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że danie smakowało i dziękuję za polecenie :)
OdpowiedzUsuń