Racuchy z gruszką na maślance
Delikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Racuchy wspaniale smakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna.
Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo mleko w zupełności wystarczy.
Składniki:
(temperatura pokojowa, na 15 - 20 sztuk)
- 2 jajka
- 500 ml maślanki
- 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeże
- 0,5 szklanki mleka
- 2 średnie gruszki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie), rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać tak, aby rozpuściły się drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej kubek z rozmieszanymi drożdżami wstawić do miski, zapobiegnie to zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie.
- Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
- Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto.
- Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu.
- Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: racuchy drożdżowe.
Na ich widok dostałam ślinotoku. Jak one wyrosły -:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle puszyste!
OdpowiedzUsuńByłam cierpliwa i dałam im wyrosnąć :)
UsuńJakie apetyczne :) Podkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńŚmiało ;)
UsuńMiałam wczoraj,uwielbiam racuchy.
OdpowiedzUsuńRównież je bardzo lubię :)
UsuńRacuszki uwielbiam! Z gruszką muszą smakować wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZjadłabym takie racuchy! :-) Pyszne.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Drożdże dały radę ;)
Usuńojej ale bym zjadła z zimnym mlekiem !
OdpowiedzUsuńOch jak ja uwielbiam racuchy! Wyglądają tak apetycznie! ^_^
OdpowiedzUsuńTo coś nowego bo takich jeszcze z gruszką nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwspaniale się prezentują
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuń