Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą
Bardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu.
Jak dobrze zrobić wołowinę na obiad?
Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała, jak to czasami bywa po wieprzowinie. Dania z wołowiny zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, na pewno odstrasza jej cena i obawa, że po przygotowaniu wyjdzie zbyt twarda i rozczaruje nie tylko nas, ale i naszych gości. Wołowina odpowiednio traktowana i bez pośpiechu przyrządzana, z pewnością odwdzięczy się wspaniałym smakiem.Do tego dania najlepiej jest wykorzystać kawałek wołowiny poprzerastanej tłuszczykiem, gdyż to on rozprowadza smak i nie pozwala wysychać mięsu, ja wykorzystałam rozbratel (część grzbietowa tuszy wołowej).
Do tej pory zaraz po steku, uwielbiałam wołowinę po burgundzku, a teraz mam dylemat, gdyż odkryłam równie smaczną wołowinę z suszonymi pomidorami. Ciekawa jestem, jak u Was wygląda sprawa z wołowiną, czy przygotowujecie ją czasami i w jaki sposób?
Składniki:
(3 - 4 porcje)- 1 kg wołowiny (u mnie rozbratel)
- 3 - 4 cienkie plastry boczku (w przypadku, gdy wołowina jest słabo przerośnięta tłuszczem)
- 2 cebule
- 6 - 7 suszonych pomidorów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu
- świeżo mielony pieprz (u mnie około 3 łyżeczek)
- sól
- mąka do obtaczania mięsa
- 2 - 3 łyżki tłuszczu do obsmażania
Dodatkowo:
- 5 średnich ziemniaków (młode raczej nie mogą być)
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego roztartego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania pieczonej wołowiny:
- Wołowinę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 - 2 cm i delikatnie pięścią je rozbić.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidory przekroić na 2 - 3 części.
- Do wołowiny dodać cebulę, pomidory, ocet winny, oliwę, rozmaryn i pieprz (bez soli). Wszystko dokładnie wymieszać, aby kawałki mięsa były pokryte przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Dno brytfanki do pieczenia wyłożyć boczkiem lub posmarować oliwą, poukładać na nim podsmażoną wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, a na wierzchu równomiernie rozłożyć cebulę i pomidory łącznie z pozostałością marynaty.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, oprószyć koperkiem, rozmarynem, pieprzem i solą, dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawione ziemniaki wyłożyć równomiernie na mięso.
- Brytfankę przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut w temperaturze 170 stopni C, jeśli chcemy, aby powstał sos, to wlać do wołowiny 300 ml gorącego bulionu lub wody. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem stan upieczenia mięsa i ziemniaków, jeśli są mało przyrumienione, to zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 5 minut. Po upieczeniu odczekać z 5 minut, aby mięso przestało się piec i odpoczęło.
- Do takiej wołowiny z pieczonymi ziemniakami świetnie pasuje kiszony ogórek.
Mmmm jaki obiadek, same pyszności :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam wołowinę :) Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również ją bardzo lubię :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda wołowinka -:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
Usuń