Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to znane i prawie przez wszystkich lubiane danie z ziemniaków. Prostota wykonania i natychmiastowa możliwość ich zjedzenia zaraz po usmażeniu sprawia, że chętnie je przygotowujemy. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące.
Co zrobić, aby placki ziemniaczane były chrupiące?
Niby proste danie, ale stawiającym pierwsze kroki w kuchni może sprawiać trudność. Sama pamiętam, jak przesadzałam z ilością dodawanej mąki i placki wychodziły jak skała, ani chrupiące, ani smaczne. Teraz już wiem, najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z minimalną ilością mąki. Jeśli trafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy na tarce, lepiej zlać z wierzchu nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko był dobrze rozgrzany).
Takie placki robię z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, gdyż podczas ich jedzenia, lubię trafiać na kawałeczki słodkiej cebulki (można ją także zetrzeć na tarce). Dobrze smakują również z dodanym do środka pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.
Po usmażeniu placki podaję zazwyczaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem (z serem lubię najbardziej). Jestem ciekawa – z czym u Was są podawane placki ziemniaczane i czy je lubicie?
Składniki:
(na 2 porcje)- 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odczekać chwilę, jeśli na powierzchni ziemniaków jest bardzo dużo płynu, zlać delikatnie tylko jego część.
- Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
- Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, cebulę, pieprz i sól, starannie wymieszać.
- Smażyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem, nakładając średniej wielkości, niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron tak, jak lubimy najbardziej (u mnie dobrze wysmażone). Masę wymieszać przed każdym nałożeniem jej na patelnię, aby miała jednorodną konsystencję.
- Polecam podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem.
Z podobnie przyprawionych ziemniaków warto zrobić babkę ziemniaczaną.
Uwielbiam placuszki :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również bardzo je lubię :)
Usuńnajlepsze ze swojską śmietaną :)
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłam :)
UsuńPlacki ziemniaczane mogę jeść codziennie 😊
OdpowiedzUsuńRównież mi smakują, zwłaszcza takie chrupiące :)
UsuńPlacki bardzo lubię. Ze śmietaną nie jem, ale muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńZe śmietaną lubi mój Mąż, ja wolę z białym serem :)
UsuńKocham placki ziemniaczane, zawsze są takie super! Ja o dziwo wolę właśnie ze śmietaną, ale każda forma jest smaczna :P
OdpowiedzUsuńBez dodatków są również smaczne :)
UsuńDobre placki nie są złe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńDziś zamierzam smażyć! Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, smacznego :)
Usuń