Szynka pieczona ze skórą
Aromatyczna pieczona szynka ze skórą to doskonałe danie na obiad lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych.
Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz je nawilża. Skórka będzie bardzo chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki do piekarnika, posypiemy ją gruboziarnistą solą.
Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką.
Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką.
Składniki:
- 1,6 kg szynki wieprzowej ze skórą
- 20 szt. goździków
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren w całości
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka gruboziarnistej do posypania przed pieczeniem
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pieczoną szynkę ze skórą?
- Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać z góry w kratkę w odstępach 1 - 1,5 cm do połowy tłuszczu, który znajduje się pod nią. Najlepiej nacinać tak, jak będzie po upieczeniu krojona, gdyż później będzie trudno zapieczoną skórę kroić.
- Szynkę natrzeć z każdej strony solą, majerankiem, lubczykiem, zielem angielskim i pieprzem, a w nacięcia powbijać goździki. Pod skórę powkładać plasterki czosnku.
- Tak przygotowaną szynkę odstawić pod przykryciem na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki odczekać 30 minut i włożyć szynkę skórą do góry do żaroodpornego naczynia, z wierzchu obsypać gruboziarnistą solą.
- Piec pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dalej piec około 1,5 godziny. Czas pieczenia zazwyczaj przyjmuję na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale może on się nieco różnić i zależeć od grubości danego kawałka mięsa i indywidualnych predyspozycji piekarnika.
- Po upieczeniu wyjąć goździki, a przed krojeniem chwilę odczekać, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
Zobaczcie również przepis na pyszną karkówkę z kminkiem.
Pyszna domowa wędlina. Z chęcią ukroiła bym kawalątko :)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :)
UsuńBardzo apetyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRzeczywiście to prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńKto lubi mięso, to na pewno :)
UsuńO mój małżonek by się tu ślinił :)))
OdpowiedzUsuńMój był zachwycony, oddałam mu nawet skórkę z mego kawałka :)
UsuńPyszna jest taka wędlinka kanapkowa! Też piekę często, choć ze skórą jeszcze nie pitrasiłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńPróba będzie na święta.
OdpowiedzUsuń