Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
Prosty przepis na zdrowy obiad, a do tego szybki do zrobienia i smaczny. Zapiekanka makaronowa z brokułami nie wymaga od nas dużo wysiłku, a za sprawą dodanego boczku nasyci nawet męską część domowników. Produkty również są łatwo dostępne i najprostsze z możliwych. Zapiekanka z boczkiem będzie mniej kaloryczna, jeśli boczek zastąpimy np. kurczakiem. Zapiekanka z makaronem jest nie tylko smaczna, ale i kolorowa, co powinno spodobać się szczególnie dzieciom.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami, zamiast boczku może zawierać, ulubioną kiełbasę lub kurczaka, który na pewno bardziej posmakuje dzieciom. Dorosłym jednak polecam z wędzonym boczkiem, gdyż nadaje on zapiekance bardzo przyjemnego smaku. Zapiekanka z makaronem i brokułami to prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad.
Zapiekanka z brokułami świetnie sprawdzi się jako lunch do zabrania w pudełku do pracy lub na biwak.
Przepis na zapiekankę makaronową z boczkiem i brokułami:
(na 4 - 5 porcji)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 250 g dobrego boczku wędzonego
- 1 brokuł
- 250 g mozzarelli (2 kulki)
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 100 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz świeżo mielony
- sól
- garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie zapiekanki z makaronem i brokułami:
- Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru.
- Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do foremki, w której będzie zapiekanka.
- Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki.
- Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek, bazylię i oregano.
- Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą.
- Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.
Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek.
Doskonale danie. Mogła bym jeść codziennie 😊
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńsmakowita ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, a ta wygląda tak pysznie, że aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, również bardzo je lubię :)
UsuńKolorowo, lekko i smacznie! Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :)
UsuńBardzo lubię takie kolorowe zapiekanki - przyjemne dla oka i dla żołądka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, również je bardzo lubię :)
Usuń