Czekoladki z oleju kokosowego
Zdrowe i łatwe do wykonania czekoladki z oleju kokosowego to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. Proste przygotowanie i możliwość wybrania dowolnych dodatków smakowych sprawia, że chętnie je przygotowuję.
Dlaczego warto zrobić czekoladki z oleju kokosowego?
Czekoladki z oleju kokosowego mają bardzo delikatny, przyjemny, niezbyt słodki smak. Po ich zjedzeniu w ustach jest świeżo, bez utrzymującego się przez długi czas smaku cukru. Oczywiście takie czekoladki na pewno są zdrowsze od dostępnych w sklepach, ale jedząc je, nie należy przesadzać, gdyż olej kokosowy to jednak wciąż tłuszcz.
Dobór dodatków smakowych może być według swoich upodobań, ja użyłam kakao, herbaty Matcha i nasion chia. Zamiast herbaty Matcha świetnie sprawdzi się dodanie laski wanilii i posiekanych orzechów. Jeśli chcemy zrobić jeszcze zdrowsze czekoladki to, zamiast zwykłego mleka użyć mleczka kokosowego, a zamiast cukru pudru innego naturalnego środka słodzącego np. erytrytolu Słodki Eryk, który mogą jeść nawet cukrzycy (indeks glikemiczny = 0).
Składniki:
(na 12 - 15 sztuk, foremki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
Warstwa z chia:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja
- 2 łyżki nasion chia Dr Gaja
- 70 ml mleko zwykłego lub kokosowego
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Warstwa z herbatą Matcha:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja
- 1 łyżeczka herbaty Matcha
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Warstwa z kakao:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja
- 1 łyżka kakao
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki płatków migdałowych
Składnik odmierzam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.
Jak zrobić czekoladki z oleju kokosowego?
- Nasiona chia namoczyć w lekko podgrzanym mleku i odstawić na około 20 minut, aby napęczniały.
- Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem, namoczonymi nasionami chia i wiórkami kokosowymi, aby powstała jednolita masa.
- Masę wyłożyć na dno najlepiej silikonowych foremek, po około 2 łyżeczki do każdej, aby po zastygnięciu warstwy były równe i wstawić do lodówki na około 5 - 10 minut.
- Herbatę Matcha zalać 2 łyżkami ciepłej wody i mieszać do czasu uzyskanie jednolitej konsystencji, nie powinna być zbyt rzadka.
- Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem i zimną herbatą Matcha, aby powstała jednolita konsystencja.
- Masę wyłożyć do foremek na chia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Kakao zalać 2 - 3 łyżkami wrzątku i rozmieszać na gładką masę.
- Olej zmiksować z cukrem i wystudzonym kakao oraz rozdrobnionymi płatkami migdałów.
- Masę wyłożyć do foremek na wierzch z herbatą i wstawić do lodówki, aby zastygła.
- Czekoladki można już jeść po około 3 - 4 godzinach, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc.
- Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie są niezbyt słodkie. Przechowywać w lodówce. Czekoladki polecam zrobić w nieco mniejszych foremkach, wtedy wyjdzie ich zdecydowanie więcej.
Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.
Smakowity deser :) Chętnie bym spróbowała :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wzajemnie :)
UsuńSmakowicie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńPrezentują się wspaniale i na pewno tak smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto wypróbować :)
UsuńBardzo fajne i pomysłowe, a ile w nich dobroci. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńAle wspaniałe czekoladki! Koniecznie będe musiała je spróbować, uwielbiam takie słodkości
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńWow, to naprawdę świetny przepis, cieszę się, że tu trafiłam :)
OdpowiedzUsuń