Dlaczego susz warzywny stosują najlepsi kucharze?
Korzystając z przepisów kulinarnych mistrzów, bardzo często spotkamy się z bazą dania, którą stanowią warzywa. To z jednej strony zapowiada wybitny smak, z drugiej dla wielu okazuje się zbyt czasochłonnym zadaniem. Obieranie warzyw i gotowanie wpierw z nich bulionów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe czasowo. Na szczęście jest na ten mały problem naturalne rozwiązanie.
Warzywa z torebki
Nowoczesne technologie dotyczące produkcji żywności coraz częściej wykorzystują stare, acz najlepsze metody otrzymania tego, co najlepsze z natury. Przykładem takim jest właśnie susz warzywny, który w pełni pozwala cieszyć się finalnie doskonałym smakiem dania.
Produkcja suszu warzywnego nie należy do procesów skomplikowanych, aczkolwiek wymaga właściwego dobrania technologii do określonych produktów. Przede wszystkim te muszą być całkowicie zdrowe. Producenci najczęściej sięgają po warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, które dają gwarancję genialności produktów rolnych pozbawionych sztucznych substancji.
Zamknięte hermetycznie suszone warzywa działają porównywalnie do najlepszych herbat świata. Swoje właściwości uwalniają podczas gotowania, co więcej, nie wymagają długiego procesu obróbki termicznej. Mogą same w sobie stanowić podstawę do wykonania szybkiego i zdrowego bulionu warzywnego lub stać się wybornym dodatkiem do innego dania.
Perfekcja smaku, ukłon w stronę zdrowia
Nie trzeba specjalnie tłumaczyć, dlaczego susz warzywny jest zdrowy i zdecydowanie lepszy od innych, przemysłowych i naszpikowanych chemią słynnych kostek. Naturalny i znany od lat proces konserwowania warzyw pozwala na zachowanie ich właściwości.
W suszu warzywnym znajdziemy odpowiednią porcję smaku, ale też i soli mineralnych, błonnika czy witamin. Wyjątkiem jest tutaj witamina C, która wytrąca się podczas procesu produkcji. Warto podkreślić, że susz jest idealny dla osób z alergiami oraz małych dzieci. W zależności od proporcji zawartych w nim warzyw i ziół można dowolnie komponować dania i wybrać taki zestaw, który będzie idealnym dla naszych osobistych preferencji smakowych.
Susz z warzyw to ocean dobrodziejstwa. Śmiało można powiedzieć, że daje on więcej możliwości niż jakakolwiek inna metoda przechowywania warzyw. To przede wszystkim ukłon w stronę takich produktów, które są krótkotrwałe, mowa oczywiście o natce pietruszki, łodygach selera naciowego, czy gałązkach kopru i liściach lubczyku.
Gotowy produkt nie wymaga wiele zachodu — wystarczy po prostu dodać go do dania lub wody. Należy jednak pamiętać o właściwym przechowywaniu — idealnie, jeśli umieścimy nasz ulubiony susz w szczelnie zamykanych pojemnikach.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Ogrodnik S.A.
Lubię suszone warzywa, ale stosuję niezbyt często i staram się wybierać te bardzo dobrej jakości. Kostek nie używam :)
OdpowiedzUsuńUżywam raczej rosołu, którego gotuję duży gar i część mrożę, ale chętnie spróbowałabym suszonych warzyw :)
OdpowiedzUsuńStosuję suszone warzywa bardzo często.
OdpowiedzUsuń