Schab pieczony z grzybami
Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny schab pieczony z grzybami to obiad idealny. Taki schab wieprzowy jest bardzo łatwy do przygotowania i powinien przypaść do gustu osobom lubiącym mięso.
Przy niewielkim wkładzie pracy w przygotowanie można w łatwy sposób przygotować smaczne danie obiadowe i zachwycić nim swoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania.
Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków)
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- pieprz i sól
- tłuszcz do smażenia
Jak przygotować pieczony schab z grzybami?
- Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster delikatnie rozgnieść pięścią i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Suszone grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na około 15 - 20 minut, aby zmiękły. Po moczeniu grzyby wyjąć, ale wody nie wylewać, gdyż dodamy ją do mięsa. Jeśli używamy grzybów świeżych, należy je gotować przez około 10 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś pokroić w plasterki i lekko obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Obsmażone plastry mięsa z każdej strony oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Schab wyłożyć na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia i na każdy kawałek położyć nieco podsmażonej cebuli i po kilka kawałków grzybów, między kawałki wlać nieco wody po moczeniu grzybów. Całość z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli.
- Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia, aby się delikatnie zapiekł. Po wyłączeniu piekarnika naczynie przykryć i pozostawić w piekarniku przez około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
- Tak upieczony schab podawać z kaszą gryczaną polaną sosem, który powstał podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, należy przelać go do rondelka i gotować do konsystencji nam odpowiadającej.
Zobacz również: schab pieczony w rękawie.
Na takie danie to ja bardzo chętnie się skusze :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, połączenie smaków idealne :)
OdpowiedzUsuń