Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 3

/ 8

Dziś przedstawię Wam desery i japońską herbatę, których można spróbować, podróżując po Japonii. Oczywiście foto podróż smakiem Japonii jest w bardzo dużym skrócie. Japońskie słodycze różnią się nieco od znanych nam smaków, gdyż wykonane są, np. z czerwonej fasoli lub ryżu i zazwyczaj są niezbyt dużych rozmiarów i o delikatnej słodyczy.


Wagashi - deser z czerwonej fasoli


Osobiście miałam przyjemność posmakować japońskich słodyczy, które nie są bardzo słodkie, szczególnie przypadły mi do gustu czekoladki z nadzieniem z herbaty Matcha. Mój Syn jest wielkim fanem japońskich herbat i ja również bardzo polubiłam herbatę Matcha i liściastą herbatę Sencha, których delikatnego smaku nie da się porównać do żadnej ze znanych mi do tej pory zielonych herbat.

Do prezentacji deserów, dodałam również whisky, z którą mało kto kojarzy Japonię, jeśli już to bardziej sake przywodzi na myśl Kraj Kwitnącej Wiśni. Ponoć Azjaci mają niską tolerancję na alkohol ze względu na mutację genu, który jest odpowiedzialny za jego metabolizm i pewnie dlatego Japończycy często piją sake rozcieńczone gorącą wodą, próbowałam, ale nie daje się tego wypić.
Zobacz również: Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2.

Desery i japońska herbata

Kinako, japońskie lody

Kioto   lody z prażoną mąką sojową kinako. Restauracja Ume no Hana.
Lody z Matcha

Shizuoka – lody z herbatą Matcha, najbardziej intensywny wariant. Lodziarnia Nanaya.


Lodziarnia


Shizuoka  – lodziarnia i wybór lodów o różnej intensywności herbaty Matcha. Lodziarnia Nanaya.



Deser lodowy

Tokio – deser lodowy z ciasteczkami w stylu Oreo.  Akihabara, Meido cafe. 


Lody włoskie

Kioto – lody włoskie o smaku herbaty Matcha.


Deser z tofu i tapioki

Kioto – słodki deser z tofu, śmietany i tapioki. Restauracja Ume no Hana.


Cukrowy deser z jadalnym złotem


Kioto – deser cukrowy z wizerunkiem złotej świątyni (dziedzictwo UNESCO) z dodatkiem jadalnego złota. Ogród herbaciany w Kinkakuji.


Japońskie ciasto z kremem


Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha.
Piekarnia

Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda?
Wata cukrowa

Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową.
Pancakes

Miasto Mishima – pancake z pastą z czerwonej fasoli, bitą śmietaną z nutą mięty. Na trasie szybkich pociągów Shinkansen po drodze na górę Fuji.
Deser z czerwonej fasoli

Kioto – Wagashi, deser z pasty z czerwonej fasoli. Herbaciarnia Ippodo.
Herbaciarnia i herbata Matcha

Kioto – herbata Matcha w formie pasty (konsystencja roztopionej czekolady). Herbaciarnia Ippodo.
Herbata Sencha

Fukuoka – herbata Fukamushi Sencha (japońska herbata liściasta o delikatnym smaku). Restauracja Ume no Hana, dzielnica Tenjin.
Zielona liściasta herbata Sencha

 Shizuoka – herbata Fukamushi Sencha z mini ciasteczkiem.
Ceremonia parzenia herbaty

Kitakyushu (prefektura Fukuoka) – mistrzyni herbaciana i jej uczennica podczas przygotowania herbaty Matcha. Ogród w Kokura.
Whisky z gorzelni w Japonii

Gorzelnia Yamazaki między Osaką a Kioto  – muzeum japońskiej whisky. Degustacja 12, 18 i 25-letniej whisky w destylarni Yamazaki.





Oto jeszcze piękna japońska architektura i widok na ogrody w stylu japońskim. Ciekawostka: w środku miasta Nara (dawnej stolicy Japonii) w parku obok świątyni Todai-ji, można spotkać, wolno żyjące sarny, które przez ludzi są dokarmiane i nauczone robić ukłon, jeśli człowiek w ich stronę się ukłoni.
Architektura Japonii

Ogrody w Japonii

Komentarze

  1. bardzo apetyczne desery ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności :) Bardzo mi się podobają te desery - zwłaszcza lody z Oreo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Generalnie zawsze chciałyśmy wypróbować desery z Azji bo wiemy, że mocno różnią się od tych nam dobrze znanych :) Wyglądają pięknie i ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) To, co próbowałam, było smaczne, ale mało słodkie. Do smaku deseru np. z czerwonej fasoli na pewno trzeba się przekonać i przyzwyczaić, jest on raczej mało nam znany.

      Usuń
  4. Piękne i apetyczne są te desery. Nie wiem jak bym zniosła taką ilość matcha ? :)w lodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Lubię lody z Matcha, ale z umiarkowaną jej ilością, Syn zaś woli bardziej intensywny ich smak.

      Usuń
  5. Piękne, dopracowane w każdym szczególe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady