Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej
Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący.
Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania.
Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania, gdyż indyk z jej dodatkiem wspaniale smakuje.
Składniki:
- 10 sztuk sznycli z indyka
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 szklanka zimnej wody
- olej do smażenia
Jak przygotować panierkę z mąki ryżowej?
- Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą.
- Jajko roztrzepać widelcem, następnie dodać przyprawy, sok z cytryny, mąkę ryżową i 1/2 łyżeczki soli. Składniki cały czas mieszać i stopniowo dodawać wodę, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, po zanurzeniu kotleta nie powinno z niego zbyt mocno spływać.
- Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu.
- Tak przygotowane kotleciki podaję na obiad z ryżem i japońską sałatką z ogórków (Sunomono).
Uwielbiam :) Pysznie wyglądają i bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zapożyczyć przepis -:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńFajne i proste do przyrządzenia sznycle - z chęcią je przyrządze na weekend na obiadzik :P
OdpowiedzUsuńApetyczny widok :)
OdpowiedzUsuń