Drożdżówka z owocami
Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka z owocami po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto z owocami na deser do kawy lub herbaty. Drożdżówka z kruszonką smakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.
Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Moja drożdżówka z kruszonką jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto z owocami jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.
Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie?
Przepis na drożdżówkę z owocami
Składniki na ciasto drożdżowe z owocami:
- 680 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 500 g nektarynek (3 sztuki) lub inne ulubione owoce
Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Jak zrobić drożdżówkę z owocami?
- Do kubka z 50 ml ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 50 - 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Mąkę przesiać do dużej miski, szklankę mąki odebrać i pozostawić do posypywania rąk w czasie wyrabiania ciasta.
- Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło.
- Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę.
- Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać w ciasto, kwaśne owoce oprószyć dodatkowo cukrem trzcinowym. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut.
- Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
- Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki.
Zobacz również: drożdżówkę sypaną ze śliwkami.
Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Narobiłaś mi mega ochoty :)
OdpowiedzUsuńRównież je bardzo lubię :)
UsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe. Przepis zapisuję i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, serdecznie polecam :)
UsuńPyszne drożdżowe na ciepło. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńCiasto konieczne w lato :D Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
Usuń