Drożdżówka z owocami

/ 8

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka z owocami po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto z owocami na deser do kawy lub herbaty. Drożdżówka z kruszonką smakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Moja drożdżówka z owocami to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak i ta właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski.

Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Moja drożdżówka z kruszonką jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto z owocami jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.

Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie?

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 295 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm lub nieco większa

Przepis na drożdżówkę z owocami

Składniki na ciasto drożdżowe z owocami:

  • 680 g (4 szklanki) mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 100 g masła 
  • 250 ml mleka 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • szczypta soli 
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła (schłodzić) 
  • 100 g cukru pudru 
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie) 
Dodatkowo:
  • 500 g nektarynek (3 sztuki) lub inne ulubione owoce
    Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Jak zrobić drożdżówkę z owocami?

  1. Do kubka z 50 ml ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 50 - 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. 
  2. Mąkę przesiać do dużej miski, szklankę mąki odebrać i pozostawić do posypywania rąk w czasie wyrabiania ciasta. 
  3. Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło. 
  4. Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę. 
  5. Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
  6. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 
  7. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać w ciasto, kwaśne owoce oprószyć dodatkowo cukrem trzcinowym. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut.
  8. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką. 
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki.

    Zobacz również: drożdżówkę sypaną ze śliwkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady