Focaccia z suszonymi pomidorami

/ 3

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu lub oliwek smakuje wspaniale.

Włoskie pieczywo z suszonymi pomidorami

Takie pieczywo jest bardzo łatwe do przygotowania, z podanych składników wychodzą 2 placki, każdy zajmują środek blaszki z piekarnika. W moim wypieku są dodane suszone pomidory i rozmaryn, ale focaccia może być również z oliwkami i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory dodałam do środka, gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem.

Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie oliwy i zjadać, gdy są jeszcze chrupiące. Wystudzone pieczywo może posłużyć, jako baza do kanapek z ulubioną wędliną lub białym serem skropionym odrobiną oliwy.
Pieczywo z rozmarynem i pomidorami

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej typ 450 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 8 - 10 suszonych pomidorów (mogą być ze słoiczka w zalewie) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • świeży rozmaryn 
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (opcjonalnie)
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). 

Przygotowanie:

  1. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. 
  2. Jeśli mamy suche pomidory, należy je zalać pozostałą wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły. Pomidory drobno pokroić, a do wody po ich moczeniu dolać więcej ciepłej wody, aby była pełna szklanka. 
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać. 
  4. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże, oregano, wodę i 3 łyżki oliwy i zagnieść jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i czosnek, ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie miękkie. 
  5. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
  6. Po tym czasie, zwilżyć ręce oliwą, podzielić ciasto na dwie części i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować kształt placka o grubości 1,5 cm, w który powciskać równomiernie gałązki rozmarynu. Wierzch delikatnie posmarować odrobiną oliwy i ewentualnie oprószyć niewielką ilością grubej soli. Odstawić na około 15 minut, aby ciasto nieco urosło.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C około 25 - 30 minut. Przed podaniem wyjąć z ciasta suche gałązki rozmarynu.

    Zobacz również: lazania (lasagne).

Komentarze

  1. Mniamm, gdyby nie ten upał na pewno bym upiekła -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko to wygląda! Kocham suszone pomidory, ostatnio co prawda częściej niż zwykłe pieczywo jem to chrupkie, np. mój ulubiony chrupak 3 ziarna, ale przyznaje foccacie kocham odkąd pierwszy raz zjadłam ją we Włoszek! Dzięki za przepis, lecę do sklepu po składniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady