Focaccia z suszonymi pomidorami
Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu lub oliwek smakuje wspaniale.
Takie pieczywo jest bardzo łatwe do przygotowania, z podanych składników wychodzą 2 placki, każdy zajmują środek blaszki z piekarnika. W moim wypieku są dodane suszone pomidory i rozmaryn, ale focaccia może być również z oliwkami i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory dodałam do środka, gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem.
Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie oliwy i zjadać, gdy są jeszcze chrupiące. Wystudzone pieczywo może posłużyć, jako baza do kanapek z ulubioną wędliną lub białym serem skropionym odrobiną oliwy.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej typ 450
- 30 g świeżych drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 - 10 suszonych pomidorów (mogą być ze słoiczka w zalewie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml).
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość.
- Jeśli mamy suche pomidory, należy je zalać pozostałą wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły. Pomidory drobno pokroić, a do wody po ich moczeniu dolać więcej ciepłej wody, aby była pełna szklanka.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże, oregano, wodę i 3 łyżki oliwy i zagnieść jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i czosnek, ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie miękkie.
- Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie, zwilżyć ręce oliwą, podzielić ciasto na dwie części i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować kształt placka o grubości 1,5 cm, w który powciskać równomiernie gałązki rozmarynu. Wierzch delikatnie posmarować odrobiną oliwy i ewentualnie oprószyć niewielką ilością grubej soli. Odstawić na około 15 minut, aby ciasto nieco urosło.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C około 25 - 30 minut. Przed podaniem wyjąć z ciasta suche gałązki rozmarynu.
Zobacz również: lazania (lasagne).
Mniamm, gdyby nie ten upał na pewno bym upiekła -:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBosko to wygląda! Kocham suszone pomidory, ostatnio co prawda częściej niż zwykłe pieczywo jem to chrupkie, np. mój ulubiony chrupak 3 ziarna, ale przyznaje foccacie kocham odkąd pierwszy raz zjadłam ją we Włoszek! Dzięki za przepis, lecę do sklepu po składniki ;)
OdpowiedzUsuń