Potrawka z cukinii i kaszy bulgur
Idealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur. Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje.
Składniki:
(5 - 6 porcji)
- 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- mała wiązka natki pietruszki
- 2 małe gałązki koperku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
- 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
- 1 szklanka kaszy bulgur
Do odmierzania użyłam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić cukinię z kaszą bulgur?
- Kaszę wrzucić do garnka z 2 szklankami zagotowanej i osolonej wody i gotować pod przykryciem bez mieszania 8 minut. Następnie odstawić na 10 - 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę.
- Marchew obrać i pokroić na drobne słupki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na słupki zbliżone wielkością do marchewki.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Pomidory pokroić na drobną kostkę.
- Od cukinii odciąć twardą pozostałość łodygi i pokroić na półplasterki.
- Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- W dużym garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty.
- Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut.
- Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka, jak lubimy.
- Na koniec dodać pieczarki, koperek, pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z kaszą bulgur. Po dodaniu kaszy odczekać kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn z potrawki.
Zobacz również: gulasz z indyka i cukinii.
Pyszna potrawka :) takie danie lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy obiadek
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 %, to świetny obiad na lato :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bulgur. Podoba mi się Twoja propozycja!
OdpowiedzUsuń