Schabowy po indyjsku
Kotlet schabowy po indyjsku to nieco lżejsza wersja tradycyjnego schabowego, którego dość często przygotowuję na obiad. Aromatyczna panierka na schabowym zrobiona jest z mąki ryżowej i pikantnej masali (indyjska przyprawa).
Tradycyjny kotlet schabowy zawsze pozostanie numerem jeden, ja jednak lubię czasami go odchudzić i nadać mu nieco orientalnej nuty. Tym razem ma cudowny bardzo aromatyczny i pikantny smak indyjskiej przyprawy masali, w której skład wchodzą: kolendra, kumin, kardamon, imbir, pieprz czarny, czosnek, gorczyca, cynamon, chili i kurkuma. Dodatkowym akcentem smakowym i dekoracyjnym jest dodana do panierki natka pietruszki.
Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania.
Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych potraw?
Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania.
Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych potraw?
Składniki:
- 10 plastrów schabu wieprzowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- sól (sprawdzić, czy masala jej nie zawiera)
- 2 - 2,5 łyżki masali
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
Jak przygotować kotlety z masalą?
- Schab rozbić cienko tłuczkiem do mięsa i oprószyć delikatnie solą, jeśli masala jej nie zawiera.
- Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem i mąką ryżową oraz masalą i pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Mleko dolewać stopniowo, ma powstać masa przypominająca gęstą śmietanę i w zależności od posiadanej mąki dodać więcej lub mniej mleka.
- Kotlety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju, do czasu delikatnego przyrumienienia się kotletów.
- Kotlety schabowe po indyjsku świetnie smakują podane z ryżem i surówką z pomidora i papryki.
takiej panierki nie próbowałam....jeszcze:)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńPysznie się zapowiada i bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńŚwietny przepis, w końcu schabowy neico inaczej :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba :)
UsuńTakiego schabowego jeszcze nie jadłam, zapowiada sie super :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńSuper, świetna wersja klasyki :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńO proszę. Tego jeszcze nie było :D
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńPrzepraszam ,jakiej masali naleźy uźyc? Takiej w paście?
OdpowiedzUsuńU mnie masala w proszku, ale może być i ta w paście, w mleku się rozpuści. Proponuję tylko stopniowo ją dodawać, aby wyczuć pikantność.
UsuńOstatnio jakoś zaniedbałam schabowe u siebie w domu, pora to odmienić
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na inna wersję schabowego
OdpowiedzUsuńSuper przepis, tylko w moim wykonaniu użyłem własnej mieszanki masali i smażone na głębokim oleju. Wyszło przepysznie. Dzięki
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Własna mieszanka masali i głęboki olej na pewno poprawiły walory smakowe.
Usuń