Sernik czekoladowy na zimno
Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku.
Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek.
Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno w dużej mierze zależy właśnie od dobrego zmielenia sera. Jeśli ser będzie chudy i zbyt grubo zmielony, w serniku będą wyczuwalne grudki.
Zachęcam do przygotowania tego sernika czekoladowego na zimno, gdyż ma prosty skład, ławo się go robi i świetnie smakuje.
Składniki:
(forma 33 cm x 23 cm x 5 cm)
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 200 g masła
- 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
- 150 g herbatników kakaowych
Frużelina z truskawek:
- 500 g truskawek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Jak zrobić sernik czekoladowy z frużeliną na zimno?
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić.
- Rozdrobnione masło i czekolady rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą, aby powstała jednolita konsystencja. Można to zrobić również w mikrofalówce, ustawiając ją na rozmrażanie, aby masło się rozpuściło, a czekolada zmiękła (zbyt długo nie rozmrażać, bo przegrzeje się czekolada). Po wyjęciu z mikrofali należy wszystko mieszać do czasu, aż składniki się połączą i będzie jednolita konsystencja.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania stopniowo (po kilka łyżek) dodawać wystudzoną czekoladę. Na koniec delikatnie miksują, dodać lekko tężejącą galaretkę.
- Masę serową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masę wlewać do formy stopniowo, aby nie wypłynęły herbatniki. Formę wstawić do lodówki, aby sernik stężał.
Jak zrobić frużelinę z truskawek?
- Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, duże pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować ciągle mieszając na niezbyt dużej mocy palnika przez około 15 minut, aż nie będzie widać surowych truskawek.
- Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstała konsystencja gęstego kisielu.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i dokładnie wymieszać z gorącą masą truskawkową. Delikatnie podgrzewać, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotować).
- Frużelina powinna mieć żelową konsystencję, którą po całkowitym wystudzeniu, rozsmarować na zastygniętym serniku. Najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie stężał.
- Sernik przechowywać w lodówce.
Zobacz również: sernik gotowany.
Ale narobilas mi ochoty. Masz rację latem ciasta na zimno smakują lepiej ❤
OdpowiedzUsuńEfekt zamierzony ;)
UsuńUwielbiam serniki - zwykłe i na zimno :) Daj kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;)
UsuńSuper, czekoladowy sernik i truskawki, to po prostu magiczne smaki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, te smaki idealnie się uzupełniają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny serniczek.. mniam, koniecznie go robię w ten weekend :P
OdpowiedzUsuń