Sernik owocowy na zimno
Latem moim ulubionym deserem jest sernik owocowy, który przygotowuję na zimno bez pieczenia. Sernik z dodatkiem owoców ma bardzo delikatną kremową konsystencję i umiarkowaną słodycz. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak z jedzeniem trzeba zaczekać i pozwolić, aby ciasto stężało.
Sernik owocowy przygotowałam z dodatkiem nektarynek, truskawek i borówek, ale można zastąpić je innymi ulubionymi owocami np. zamiast nektarynek użyć brzoskwiń. Tak samo wygląda sprawa, jeśli chodzi o smak galaretki, dobrać go do swoich upodobań. Ser do sernika z owocami powinien być trzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka.
U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty — sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami.
Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej?
Składniki na sernik owocowy:
(Forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)
- 1 kg sera mielonego twarogowego
- 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki cukru do śmietany
- 330 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 4 łyżki żelatyny
- 5 sztuk dojrzałych nektarynek
- 500 g dojrzałych truskawek
- 150 g dojrzałych borówek
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 150 g maślanych herbatników
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatniki bez glutenu.
Jak przygotować sernik z owocami na zimno?
- Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki), sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
- Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części.
- Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dnie ułożyć herbatniki.
- Do wystudzonych nektarynek dodawać stopniowo płynną żelatynę i dokładnie zmiksować, aby równomiernie się połączyła z nektarynkami.
- Masę z nektarynek dodawać stopniowo do jednej części sera i miksować, następnie dodać 1/2 część ubitej śmietany i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
- Masę delikatnie wyłożyć do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
- Drugą część sera zmiksować z lekko tężejącą galaretką cytrynową i delikatnie wymieszać łyżką z drugą częścią ubitej śmietany.
- Ser wyłożyć na masę z nektarynek i na wierzchu poukładać połówki truskawek i borówki. Owoce najlepiej delikatnie powciskać w masę serową.
- Wierzch sernika delikatnie polać wystudzonymi galaretkami truskawkowymi. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, najlepiej polewać za pomocą łyżki, wtedy unikniemy wypłynięcia owoców na powierzchnię.
- Sernik z owocami wstawić do lodówki, aby stężał, najlepiej na całą noc.
Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.
Serniki uwielbiam :) Bardzo mi się ten podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno latem. Ten jest pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńJak 25 lat żyję na tym świecie, nigdy sernika na zimno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny, na lato idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. U mnie latem też piekarnik odpoczywa -:)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda ten serniczek, jestewm pewna, że smakuję nawet lepiej :D
OdpowiedzUsuń