Buraczki na ciepło
Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Smażone buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buczki smażone są idealną przekąską zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Mam nadzieję, że lubicie smażone buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋
Przepis na buraczki na ciepło
Składniki na buraczki na ciepło:
- 1 kg buraków
- 1 małe jabłko
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz naturalny do smaku
- olej do smażenia
Opis krok po kroku
Jak zrobić buraczki na ciepło?
- Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły.
- Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki.
Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta.
u mnie buraczki na ciepło robiło się całkiem inaczej, ciekawa jestem Twojej wersji
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki jako dodatek do praktycznie każdego mięsa :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam buraczki - pasują do każdego obiadku :P
OdpowiedzUsuńPyszne buraczki, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki na ciepło, zasmażane na zasmażce z mąką lub bez mąki, tak jak tu, z cebulką. Tylko po co czosnek, majeranek i pieprz? Sól, sok z cytryny i cukier to wszystko co wystarczająco dosmacza buraczki. Oczywiście każdy może przyprawiać tak jak lubi... I czy z kilograma buraczków wychodzą 2-3 porcje?
OdpowiedzUsuńU mnie buraczki na ciepło zawsze są z majerankiem i czosnkiem, a już pieprz to musi być obowiązkowo. Nigdy żadnej zasmażki z mąki nie robię, wystarczy buraczki nieco dłużej podsmażyć i uzyskują odpowiednią konsystencję i smak.
UsuńJeśli chodzi o porcje, to zależy od apetytu. Według mnie, do obiadu dla 3 osób na pewno wystarczy.
dla 3 osób? nawet dla 4-5 wystarczy :) Czosnek ewentualnie do sałatki z buraczków na zimno, natomiast pieprz i majeranek do żadnych buraczków, do kapusty smakowo i zdrowotnie. Jeśli skuszę się przyprawić buraczki tak jak w tym przepisie, to podzielę się wrażeniami. Tak bardzo lubimy buraczki, że zjemy na pewno, choćby z czosnkiem i pieprzem. Pozdrawiam, nie młoda już kucharka:)
UsuńUwielbiam buraczki, a ze smakiem jest tak jak z gustem, jeden lubi złoto drugi srebro i każdemu jest z tym dobrze :) Również mam swoje lata i często lubię eksperymentować w kuchni, ale co do buraczków mój gust jak na razie się nie zmienia. Mam nadzieję, że moja wersja buraczków również Pani posmakuje.
UsuńMiłego dnia życzę :)