Dżem z malin
Dziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako cudowny pomocnik w pokonywaniu jesiennych i zimowych przeziębień.
Świeże maliny są bardzo nietrwałe i trudne do przechowywania, jeśli chcemy zatrzymać ich smak, najlepiej jest je zamrozić lub przygotować z nich dżem. Przetworzone maliny mają cudowny aromat i śmiem twierdzić, że smakuję jeszcze lepiej niż świeże. Uwielbiam dżem truskawkowy, ale zaraz po nim jest malinowy, chociaż może oba lubię tak samo.
Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają. Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru, a dżem i tak będzie gęsty bez konieczności dodawania substancji żelujących.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych malin
- 600 - 700 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 słoiki o pojemności 400 ml
Jak zrobić dżem z malin?
- Maliny delikatnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka o grubym dnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 1,5 - 2 godziny, aż płyn nieco odparuje i masa z malin zacznie na dnie delikatnie gęstnieć. Oczywiście, masę z malin podczas gotowania mieszać, aby się nie przypaliła.
- Umyte i wyparzone wrzącą wodą słoiki napełnić gorącą masą z malin, wytrzeć do sucha brzegi i zakręcić, następnie postawić słoiki do góry dnem na deskę. Słoiki z wierzchu przykryć grubą ścierką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Słoiki można dezynfekować również w mikrofalówce, wstawiając je bez pokrywek na 2 - 3 minuty ustawiając ją na maksymalną mocą.
- Po wystudzeniu dżem powinien być gęsty, przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zobacz również: dżem z papierówek.
Pyszności, domowy dżem najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMaliny uwielbiam :) To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMnie też nie przeszkadzają pestki. Nie robiłam dżemów z malin. Zawsze mrozę lub soki robię.
OdpowiedzUsuńDżem pychotka
OdpowiedzUsuń