Kurczak pieczony
Pieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni.
Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia.
Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał.
Składniki:
- 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego chowu
- 2 cebule
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 30 g masła
- 100 ml wody
- 3 średnie marchewki
- 3 duże ziemniaki
Jak zrobić pieczonego kurczaka?
- Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem.
- Do wnętrza kurczaka włożyć obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz kawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami.
- Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami.
- Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę.
- Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia.
- Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się proces pieczenia.
Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.
Kurczak wygląda tak, że aż ślinka cieknie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWow, this article is good, my sister is analyzing such things,
OdpowiedzUsuńthus I am going to let know her.
wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMój ulubiony :)
OdpowiedzUsuń