Sernik z musem z gruszek
Sernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki.
Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę.
Składniki na sernik z musem z gruszek:
(forma o średnicy 28 cm)
- 1 kg sera białego twarogowego mielonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z wanilii
Mus z gruszek:
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Spód do sernika:
- 150 g herbatników
- 100 g masła
Dodatkowo:
- Płatki z migdałów do dekoracji
Jak przygotować sernik z musem z gruszek?
Spód:
- Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
- Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać i docisnąć do dna łyżką.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
- Gdy masa będzie biała stopniowo dodawać ser, śmietanę i na koniec budyń w proszku i ekstrakt. Masy serowej zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową (nie miksować).
- Masę serową delikatnie wyłożyć na spód z herbatników.
- Piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 55 - 60 minut. Aby sernik był przyjemnie wilgotny i miał równą powierzchnię, na ostatni poziom piekarnika wstawić foremkę z 300 ml wody, a na poziom wyżej wstawić foremkę z sernikiem.
- Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Mus z gruszek:
- Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
- W garnku lub patelni z grubym dnem rozpuścić cukier i masło, dodać gruszki i sok z cytryny i gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż gruszki się rozpadną.
- Mus wystudzić.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Żelatynę dodać do gruszek i dokładnie wymieszać. Temperatura masy z gruszek i żelatyny powinna być podobna, gdyż żelatyna dodana do bardzo zimnych gruszek może się pozbijać w grudki.
- Mus wyłożyć na wystudzony sernik, posypać płatkami z migdałów i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby sernik zastygł.
Zobacz również: seromakowiec bez spodu.
Uwielbiam serniki :) Ten wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również je bardzo lubię :)
UsuńBardzo lubię sernik, a z takim musem gruszkowym, na pewno smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńSernik to ja zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńDokładnie, uwielbiam serniki i coś czuję, że ten też pokocham :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPomysłowy serniczek, mus z gruszek chętnie wypróbuję w mojej kuchni 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńlubię gruszki ale nigdy nie wpadłabym na połączenie ich z sernikiem w taki sposób! gratuluję pomysłu:) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję, połączenie jest pyszne i serdecznie zachęcam do wypróbowania :)
Usuń