Sernik z musem z gruszek

/ 12

Sernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki.


Pieczony sernik z gruszkami
Połączenie gruszek z serem jest jak najbardziej trafione i pozwala delektować się cudownym ich smakiem. Sernik z musem z gruszek jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to należy dodać więcej cukru. Dodając cukier do musu z gruszek, trzeba wziąć pod uwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru.

Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę.
Sernik z galaretką z gruszek

Składniki na sernik z musem z gruszek:
(forma o średnicy 28 cm)

  • 1 kg sera białego twarogowego mielonego 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 100 g masła 
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z wanilii 

Mus z gruszek:

  • 1 kg dojrzałych gruszek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku 

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników 
  • 100 g masła 

Dodatkowo:

  • Płatki z migdałów do dekoracji 

Jak przygotować sernik z musem z gruszek? 

Spód: 

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. 
  2. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać i docisnąć do dna łyżką. 

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. 
  2. Gdy masa będzie biała stopniowo dodawać ser, śmietanę i na koniec budyń w proszku i ekstrakt. Masy serowej zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników. 
  3. Białka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową (nie miksować). 
  4. Masę serową delikatnie wyłożyć na spód z herbatników. 
  5. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 55 - 60 minut. Aby sernik był przyjemnie wilgotny i miał równą powierzchnię, na ostatni poziom piekarnika wstawić foremkę z 300 ml wody, a na poziom wyżej wstawić foremkę z sernikiem. 
  6. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

Mus z gruszek:

  1. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić. 
  2. W garnku lub patelni z grubym dnem rozpuścić cukier i masło, dodać gruszki i sok z cytryny i gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż gruszki się rozpadną. 
  3. Mus wystudzić. 
  4. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  5. Żelatynę dodać do gruszek i dokładnie wymieszać. Temperatura masy z gruszek i żelatyny powinna być podobna, gdyż żelatyna dodana do bardzo zimnych gruszek może się pozbijać w grudki. 
  6. Mus wyłożyć na wystudzony sernik, posypać płatkami z migdałów i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby sernik zastygł.

    Zobacz również: seromakowiec bez spodu.

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki :) Ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sernik, a z takim musem gruszkowym, na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik to ja zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, uwielbiam serniki i coś czuję, że ten też pokocham :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowy serniczek, mus z gruszek chętnie wypróbuję w mojej kuchni 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię gruszki ale nigdy nie wpadłabym na połączenie ich z sernikiem w taki sposób! gratuluję pomysłu:) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, połączenie jest pyszne i serdecznie zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady