Babeczki ze śliwkami
Pyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone.
Przyjemnej puszystości i delikatności babeczkom nadaje zsiadłe mleko, które po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalne. Cudowny aromat zawdzięczają dodanemu do śliwek i do posypania babeczek cynamonowi.
Mam nadzieję, że również korzystacie z darów jesieni i wykorzystujcie je do przygotowania pysznych smakołyków. Śliwki o tej porze roku są najsmaczniejsze i warto to wykorzystać.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 250 ml zsiadłego mleka
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 g dojrzałych śliwek węgierek
Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania
- 2 łyżki mąki kokosowej lub pszennej
Jak przygotować babeczki ze śliwkami?
- Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać.
- W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać.
- Do ciasta wmieszać śliwki i napełniać masą papilotki do 3/4 ich wysokości.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 18 - 20 minut. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek po wkłuciu jest suchy, to babeczki są upieczone.
- Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce, babeczki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
- Z podanych składników wychodzi 24 babeczki upieczone w papilotkach o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm.
Zobacz również: muffiny z daktylami.
Bardzo lubie takie babeczki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńPiękne i wyrośnięte babeczki.
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio często są właśnie muffiny z powidłami śliwkowymi i są pyszne :)
OdpowiedzUsuń