Banoffee pie bez pieczenia

/ 5

Banoffee pie to smaczne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów i masy krówkowej (kajmak) oraz bitej śmietany. Pyszny deser, który gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu.


Deser z masą karmelową, bananem i bitą śmietaną

Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu użyłam gorzkiej czekolady, która fajnie przełamała w masie krówkowej słodki smak karmelu.

Jeśli dodajemy kakao to, należy nim ciasto posypać tuż przed podaniem, inaczej wierzch stanie się nieco wilgotny i ciasto straci wygląd. Ciasto jest przyjemnie kremowe i jeśli nie przesadzimy z warstwą karmelu, wcale nie jest tak bardzo słodkie, jakby się mogło wydawać.

Zachęcam do spróbowania, ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w dniu zrobienia i nie nadaje się do długiego przechowywania, góra do następnego dnia, gdyż banany tracą wygląd i smak.
Ciasto bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną

Składniki:
(foremka o średnicy 24 cm)

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 100 g masła 
  • 50 g migdałów (opcjonalnie) 
  • 400 g masy krówkowej (kajmak) 
  • 3 - 4 banany 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g czekolady deserowej z 50% kakao lub naturalne kakao 

Jak zrobić ciasto banoffee pie?

  1. Herbatniki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem i posiekanymi migdałami, następnie masą pokryć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
  2. Masę krówkową wstawić do gorącej wody, aby stała się nieco luźniejsza i rozsmarować na spodzie z herbatników. 
  3. Na karmel ułożyć pokrojone w plasterki banany, które wcześniej skropić sokiem z limonki, aby nie były ciemne. 
  4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając stopniowo serek mascarpone. Masę ze śmietany i serka wyłożyć na banany. 
  5. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. 
  6. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.

    Zobacz również: ciasto snikers bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady