Banoffee pie bez pieczenia
Banoffee pie to smaczne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów i masy krówkowej (kajmak) oraz bitej śmietany. Pyszny deser, który gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu.
Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu użyłam gorzkiej czekolady, która fajnie przełamała w masie krówkowej słodki smak karmelu.
Jeśli dodajemy kakao to, należy nim ciasto posypać tuż przed podaniem, inaczej wierzch stanie się nieco wilgotny i ciasto straci wygląd. Ciasto jest przyjemnie kremowe i jeśli nie przesadzimy z warstwą karmelu, wcale nie jest tak bardzo słodkie, jakby się mogło wydawać.
Zachęcam do spróbowania, ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w dniu zrobienia i nie nadaje się do długiego przechowywania, góra do następnego dnia, gdyż banany tracą wygląd i smak.
Składniki:
(foremka o średnicy 24 cm)
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 50 g migdałów (opcjonalnie)
- 400 g masy krówkowej (kajmak)
- 3 - 4 banany
- 2 łyżki soku z limonki
- 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 250 g serka mascarpone
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady deserowej z 50% kakao lub naturalne kakao
Jak zrobić ciasto banoffee pie?
- Herbatniki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem i posiekanymi migdałami, następnie masą pokryć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
- Masę krówkową wstawić do gorącej wody, aby stała się nieco luźniejsza i rozsmarować na spodzie z herbatników.
- Na karmel ułożyć pokrojone w plasterki banany, które wcześniej skropić sokiem z limonki, aby nie były ciemne.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając stopniowo serek mascarpone. Masę ze śmietany i serka wyłożyć na banany.
- Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao.
- Przed podaniem schłodzić przez godzinę.
Zobacz również: ciasto snikers bez pieczenia.
Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz :) pychotka ciasto.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciacho, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAle kusisz smakołykami pychotka
OdpowiedzUsuń