Barwniki spożywcze produkowane przez firmę Amus

/ 3

Barwniki spożywcze należą do substancji, które nadają produktowi spożywczemu określonej barwy. Otrzymany kolor produktu dzięki zastosowaniu barwników spożywczych nie pochodzi z samego produktu ani jego składników. Uzyskiwana barwa jest wynikiem dodania odpowiedniego barwnika spożywczego do produktu.


Barwniki spożywcze głownie są stosowane w przemyśle cukierniczym. Za ich pomocą barwione są kremy, biszkopty, ciastka oraz lukry. Barwnik spożywczy ma na celu zwiększenie atrakcyjności oferowanego produktu. Często zakupując cukierki truskawkowe mamy do czynienia z czerwonym kolorem uzyskanym za pomocą barwnika spożywczego i truskawkowym aromatem. Barwniki spożywcze pozwalają na ukrycie prawdziwych barw produktu i uzyskanie odpowiedniego koloru.
Na rynku dostępnych jest wiele zestawów barwników spożywczych, do głównych kolorów barwników zaliczymy: żółty, czerwony, pomarańczowy, niebieski, różowy, fioletowy, zielony, czarny oraz biały.

Gdzie kupić barwniki spożywcze?

Różnego rodzaju barwniki spożywcze można zakupić w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Obecnie barwniki spożywcze Amus są dostępne w popularnych sklepach internetowych jak Frisco, Piotr i Paweł, ale również barwniki spożywcze można nabyć w sklepie internetowym producenta Amus.pl. Asortyment sklepu oferuje łatwo rozpuszczalne i bardzo wydajne barwniki spożywcze. Dodatkowo nie zawierają one alergenów i są sprzedawane w wygodnych pudełeczkach. Sklep zajmuje się sprzedażą zestawów barwników spożywczych oraz asortymentu typu: ketchupy, sosy, kremy, cukry, czekolady, herbaty, kawy oraz oleje.

Kilka porad odnośnie zastosowania barwników spożywczych Amus

  1. Barwniki spożywcze stosowane do kremów lub mas można rozpuszczać w niewielkiej ilości wody.
  2. Podczas rozpuszczania barwników należy stosować rękawice ochronne, aby nie pobrudzić skóry.
  3. Połączenie kilku barwników pozwala uzyskać wiele kolorów.
  4. Barwnik biały jest trudny do rozpuszczenia w wodzie.
  5. Barwniki pozwalają wytworzyć kolorowy cukier, dzięki dokładnemu wymieszaniu cukru z odrobiną wody i właściwym barwnikiem.
  6. Możliwość zabarwienia jajek za pomocą barwników spożywczych wygląda następująco: należy do szklanki wrzącej wody dodać łyżeczkę barwnika oraz 1-2 łyżeczki octu. Ugotowane jajko włożyć do mieszaniny, a po upływie 3 minut wyjąć i nasmarować tłuszczem w celu ochrony uzyskanego koloru.
  7. Przed barwieniem masy na określony kolor należy dokładnie rozpatrzeć proporcję barwnika oraz masy.
*artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Używam barwników spożywczych, ale tej firmy nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam czasami, ale bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też używam barwników, ale nie za często tak szczerze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady