Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem
Masz ochotę na trochę egzotyki w swojej kuchni? Wybierz się więc w podróż do Państwa Środka. Kuchnia chińska zachwyca fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze.
Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka?
Jeśli ryż, to jaki?
Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz jednak również sięgnąć po ryż jaśminowy, a w ostateczności basmati. Ten ostatni jednak jest właściwy przede wszystkim kuchni tajskiej oraz hinduskiej.
Ryż gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem. To w tej drugiej postaci ryż jest najbardziej doceniany przez miłośników dobrego smaku.
Co do ryżu?
Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka.
- Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym.
- W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem.
- W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop sokiem z cytryny i dodaj zielony groszek. Serwuj z ugotowanym wcześniej ryżem długoziarnistym.
Jeśli chcesz wypróbować innych wersji smaków z Azji, wielu kulinarnych doświadczeń dostarczy Ci dobry „chińczyk” w Krakowie – również z dostawą prosto do domu. Smacznego!
*artykuł inspirowany
*artykuł inspirowany
Dobrze wiedzieć o chińczyk w Krakowie. Ten w którym zamawialam posiłki do pracy zlikwidowali. Muszę zobaczyć, czy ten o którym piszesz ma podobne menu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię chińską :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne przepisy - ja także cenię sobię kuchnie chińską :) Ogólnie całą azjatycką - tajlandzką, indonezyjską :)
OdpowiedzUsuń