Pizza domowa z salami
Pyszna pizza domowa z salami na cienkim spodzie z przygotowanym domowym sosem pomidorowym. Pizza jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak możecie modyfikować i będzie taki, jakich dodatków użyjecie.
Jakie dodatki do pizzy domowej?
Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona. Z mego doświadczenia wynika, że oprócz sosu i sera niewielkie ilości dodatków (3,4) w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella.
Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto na pizzę, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również typ 405 lub 450. Uważam, że najważniejsze jest dokładne wyrobienie ciasta i pozwolenie, aby z 1,5 godziny odpoczęło.
Najlepsza pizza wychodzi ze specjalnego pieca do wypiekania, ale pizza domowa wyjdzie pyszna i z piekarnika. Pizza będzie dobrze wypieczona, jeśli będzie pieczona krótko, ale w wysokiej temperaturze, moją piekłam w piekarniku 7 - 8 minut w 230 stopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola.
Dodatki do pizzy:
Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto na pizzę, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również typ 405 lub 450. Uważam, że najważniejsze jest dokładne wyrobienie ciasta i pozwolenie, aby z 1,5 godziny odpoczęło.
Najlepsza pizza wychodzi ze specjalnego pieca do wypiekania, ale pizza domowa wyjdzie pyszna i z piekarnika. Pizza będzie dobrze wypieczona, jeśli będzie pieczona krótko, ale w wysokiej temperaturze, moją piekłam w piekarniku 7 - 8 minut w 230 stopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola.
Przepis na pizzę domową z salami:
(na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm)
Ciasto na spód do pizzy:
- 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g soli (płaska łyżeczka)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu
Sos do pizzy:
- Przepis ➡ na sos do pizzy
Dodatki do pizzy:
- 15 g salami
- 15 g boczku wędzonego
- 100 g pieczarek
- 500 g sera żółtego mozzarella
- 1 świeża papryczka chili
- 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar)
- rukola
lub inne ulubione dodatki
Sos czosnkowy:
- 10 łyżek jogurtu lub śmietany 18%
- 3 łyżki dobrego majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- Pieprz i sól do smaku
Jak zrobić pizze na cienkim cieście?
Ciasto na pizzę:
- Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość.
- Na stolnicę przesiać mąkę i mieszając łyżką dodawać drożdże i stopniowo pozostałą (200 ml) ciepłą wodę (niegorącą), gdy masa będzie gęstnieć, należy ją zacząć wyrabiać dłońmi. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie odklejać się od dłoni i będzie miękkie i sprężyste. Pod koniec dodać sól i oliwę i jeszcze około 5 minut dokładnie zagniatać. Ciasto staje się miękkie i sprężyste po około 15 - 20 minutach wyrabiania.
- Ciasto przykryć ścierką i zostawić na około 1,5 godziny, aby odpoczęło i urosło. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na 3 - 4 części w zależności, jakiej grubości mają być spody. Z ciasta formować cienkie (0,5 cm) spody o średnicy 25 - 30 cm, jeśli ma być grubszy spód to 1 cm.
- Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego pozostawiając 1 cm brzeg i posypać pokrojonym w 1 cm kostkę serem mozzarella.
- Na serze poukładać plasterki salami lub boczku, a między nimi ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki i kilka cienkich plasterków chili. Na ciasto nie kłaść zbyt grubej warstwy dodatków, gdyż po upieczeniu będzie ono zbyt mokre.
- Pizzę położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalny kamień do pizzy i piec w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku 7 - 8 minut. Czas pieczenia może być inny w zależności od posiadanego piekarnika. Najlepiej na początku obserwować pieczenie, aby wyczuć, jak piecze piekarnik.
- Po upieczeniu podawać jeszcze ciepłą posypaną odrobiną tartego sera dojrzewającego i sosem czosnkowym oraz rukolą.
Sos czosnkowy do pizzy:
- Oregano i bazylię zalać w kubeczku na około 10 minut 2 - 3 łyżkami gorącej wody, następnie odcedzić wodę i zioła dodać do śmietany wymieszanej z majonezem.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, aby był łagodniejszy, można przed przeciskaniem pokroić w plasterki i namoczyć na kilka minut w odrobinie oliwy z oliwek.
- Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać cukier i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Pizza wyszła genialnie. Ja tez piekę krótko, uważam, że to przesada piec prawie godzinę.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nigdy nawet nie pomyślałam, żeby pizzę piec godzinę :)
UsuńWygląda świetnie! Jakiś czas temu też robiłam :) Pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mnie to tak jesienią i zimą bardziej nachodzi chęć na pizzę.
Usuń