Sernik kokosowy z ananasem
Pyszny i łatwy do przygotowania sernik kokosowy z ananasem bez pieczenia. Sernik jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki, więc nawet osoby liczące kalorie śmiało mogą po niego sięgnąć.
Chcąc jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania ciasta, zamiast świeżego ananasa można użyć ananasa z puszki, jednak ten z puszki nie ma już takiego aromatu i smaku.
Składniki:
(foremka 23 cm x 33 cm x 7 cm)
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 - 150 ml mleka
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 30 g żelatyny w proszku
Galaretka z ananasem:
- 1 świeży ananas (może być również w puszce)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 galaretki cytrynowe lub 2 łyżki żelatyny
Spód do sernika:
- 150 g herbatników maślanych
Jak zrobić sernik kokosowy z ananasem?
Ser:
- Wiórki kokosowe namoczyć na 15 minut w mleku.
- Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i po napęcznieniu delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy miksować do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie stopniowo dodawać ser i sok z limonki. Na koniec dodać namoczone wiórki i miksując powoli połączyć masę z wystudzoną żelatyną.
- Masę serową przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i wstawić na 15 minut do lodówki. Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
- Po tym czasie sernik polać wystudzoną galaretką z ananasem i ponownie wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie zastygł.
Galaretka z ananasa:
- Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części i wyciąć ze środka twardy rdzeń. Jadalną część pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do rondla z cukrem i sokiem z limonki i gotować na małej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i delikatnie zmieni kolor na ciemniejszy. W przypadku mało soczystego ananasa dodać gorącej przegotowanej wody, aby było łącznie 600 - 700 ml płynu i zagotować.
- Zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą, wystudzić i polać galaretką sernik. W przypadku dodania zamiast galaretek żelatyny należy ją najpierw zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała i powoli wmieszać (rozpuścić, nie gotować) do gorącej masy.
- Jeśli użyjemy ananasa w puszcze, należy go tylko zagotować razem z sokiem, uzupełnić wrzątkiem do 600 -700 ml i dosłodzić według uznania, a dalej postąpić tak, jak opisałam wyżej.
Zobacz również: tarta z ananasem.
Sernik to moje ulubione ciasto, a do tego kokosowy <3 Mmm...Musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny, polecam :)
UsuńWspaniałe połączenie, na sam widok ślinka leci 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak nie lubię sernika, tak takim bym nie pogardziła...
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
:)
Dziękuję :) Warto wypróbować, w tym cieście ser jest tylko delikatnie wyczuwalny.
UsuńUwielbiam serniki :) Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię serniki.
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż super się prezentuję ten sernik :) Jeszcze kokosowy, jej, jestem pewna, że mega mi posmakuję :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam nadzieję, że serniczek spełni oczekiwania smakowe.
Usuń