Brokuł to warzywo, które doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej.
Historia i pochodzenie brokułów
Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu. W szczególności upodobali go sobie mieszkańcy Imperium Rzymskiego, którzy uważali go za unikatowy przysmak. Do Anglii trafiły one z Antwerpii. Stany Zjednoczone poznały natomiast ich smak dzięki imigrantom, którzy sprowadzili tam brokuły na początku dwudziestego wieku.
Warzywa te uprawiane są głównie w klimacie śródziemnomorskim. Do największych ich producentów zalicza się Włochy, Szwecję, Holandię oaz Stany Zjednoczone. Największy eksport przypada na sezon zimowy, który trwa od października do maja.
Jak wybierać i przechowywać brokuły?
Najlepiej zaopatrywać się w brokuły intensywnie zielone, te w odcieniu zieleni przechodzącej w ziemny fiolet lub z jasnozielonymi obszarami w dolnej części różyczek. Unikać należy natomiast egzemplarzy o żółtym i brązowym zabarwieniu. Przed zakupem, warto dokładnie obejrzeć łodygi i kwiaty, sprawdzając, czy nie pojawiła się na nich pleśń mogąca świadczyć o zbyt długim przechowywaniu brokułów w niewłaściwych warunkach. Szczególną uwagę należy zwrócić również na miejsce cięcia łodygi, które nie powinny być nadmiernie zeschnięte i przebarwione na brzegach. Liście świeżego brokułu to te w miarę jędrne, o barwie ciemnozielonej.
Warzywo to najlepiej przyrządzić i spożyć w dniu zakupu. Jeżeli nie jest to możliwe, należy je przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Nigdy nie należy ich umieszczać na słońcu, w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza – błyskawicznie się w ten sposób starzeją i tracą swoje walory smakowe.
Przepis na zupę krem z brokułów
Pomysły na zupy krem -
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy
Do przygotowania
zupy krem z brokułów potrzebować będziemy:
- 3 marchewek
- 2 korzeni pietruszki
- Kawałka selera
- Białej części pora
- 1 cebuli
- ½ brokuła
- 2 ząbków czosnku
- Szczypty świeżo zmielonego kminu rzymskiego
- Soli oraz pieprzu
- 4 łyżek kwaśnej śmietany
- Drobno posiekanej natki pietruszki
Warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oraz czosnek kroimy na cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i cały czas mieszając, smażymy przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlewamy 4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych.
*artykuł inspirowany
Brokuły jak jarmuż, są nie do końca doceniane.
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :)
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień i nie tylko. Pychotka!
OdpowiedzUsuńBrokułowa to jedna z moich ulubionych kremowych zup :)
OdpowiedzUsuńProste, skuteczne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :) Lubię takie kremy :)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa zupa-krem 😊
OdpowiedzUsuń