Jak przyrządzić zupę krem z brokułów?

/ 7

Brokuł to warzywo, które doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej.



Historia i pochodzenie brokułów


Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu. W szczególności upodobali go sobie mieszkańcy Imperium Rzymskiego, którzy uważali go za unikatowy przysmak. Do Anglii trafiły one z Antwerpii. Stany Zjednoczone poznały natomiast ich smak dzięki imigrantom, którzy sprowadzili tam brokuły na początku dwudziestego wieku.
Warzywa te uprawiane są głównie w klimacie śródziemnomorskim. Do największych ich producentów zalicza się Włochy, Szwecję, Holandię oaz Stany Zjednoczone. Największy eksport przypada na sezon zimowy, który trwa od października do maja.


Jak wybierać i przechowywać brokuły?


Najlepiej zaopatrywać się w brokuły intensywnie zielone, te w odcieniu zieleni przechodzącej w ziemny fiolet lub z jasnozielonymi obszarami w dolnej części różyczek. Unikać należy natomiast egzemplarzy o żółtym i brązowym zabarwieniu. Przed zakupem, warto dokładnie obejrzeć łodygi i kwiaty, sprawdzając, czy nie pojawiła się na nich pleśń mogąca świadczyć o zbyt długim przechowywaniu brokułów w niewłaściwych warunkach. Szczególną uwagę należy zwrócić również na miejsce cięcia łodygi, które nie powinny być nadmiernie zeschnięte i przebarwione na brzegach. Liście świeżego brokułu to te w miarę jędrne, o barwie ciemnozielonej.
Warzywo to najlepiej przyrządzić i spożyć w dniu zakupu. Jeżeli nie jest to możliwe, należy je przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Nigdy nie należy ich umieszczać na słońcu, w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza – błyskawicznie się w ten sposób starzeją i tracą swoje walory smakowe.


Przepis na zupę krem z brokułów


Pomysły na zupy krem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy
Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebować będziemy:
  • 3 marchewek
  • 2 korzeni pietruszki
  • Kawałka selera
  • Białej części pora
  • 1 cebuli
  • ½ brokuła
  • 2 ząbków czosnku
  • Szczypty świeżo zmielonego kminu rzymskiego
  • Soli oraz pieprzu
  • 4 łyżek kwaśnej śmietany
  • Drobno posiekanej natki pietruszki
Warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oraz czosnek kroimy na cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i cały czas mieszając, smażymy przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlewamy 4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych.
*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady