Kotlety mielone z karkówki
Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak.
Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone?
Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy ładny kawałek np. karkówki i poprośmy, aby na stoisku mięsnym nam je zmielono lub zmielmy je sami w domu. Bardzo często w folii znajduje się mom (mięso oddzielone mechanicznie), które zawiera wszystko, ale niewartościowe mięso i na pewno smaczne kotlety z tego nie wyjdą.
Mięso nie może być zbyt chude, gdyż kotlety po usmażeniu będą zbyt suche. Moim sposobem na soczyste kotlety jest dodanie śmietany i namoczonej w mleku pszennej bułki, a do tego porządne wyrobienie mięsa mielonego. Do zbyt chudego mięsa dobrze jest dodać mielonego boczku, a do zbyt tłustego mielonej wołowiny, która dodatkowo wzbogaci smak kotletów. Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, która utworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wypływanie soku z kotletów.
Ważne: Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich cały sok i kotlety będą suche.
Składniki:
- 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 gałązki świeżego koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 pszenna bułeczka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem.
- Koperek drobno posiekać.
- Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej.
- Z mięsa formować podłużne średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
- Kotlety smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą przyrumienione. Proponuję przeprowadzić najpierw test, smażąc jeden kotlet na próbę.
Zobacz również: kotlety drobiowe siekane.
Na takie jestem chętna :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze z ziemniakami i buraczkami, mniam! :)
OdpowiedzUsuńI gotta favorite this site it seems extremely helpful handy.
OdpowiedzUsuńMielone to jedno z najsmaczniejszych dań polskiej kuchni i co by do nich dodać zjadamy je ze smakiem. W tym przepisie rozważyłabym jednak skład przypraw, bo czosnek, koperek, majeranek, kminek, tymianek i pieprz ziołowy, który sam jest mieszanką różnych przypraw, to takie wszystko naraz i o jaki smak tu chodzi? Sól i pieprz czarny to podstawa, z pozostałych wybrać tak, aby jeden smak nie zabijał drugiego. Ja bardzo lubię w mielonych dużo świeżego koperku, poza sezonem letnim chętnie używam kminku, pieprzu ziołowego. Jest pysznie, z ziemniaczkami, buraczkami, mizerią, marchewką, surówką z... - z czym "gęba" zapragnie !!!
OdpowiedzUsuńTak przyprawione kotlety z karkówki są bardzo aromatyczne i żadna z przypraw nie dominuje, ani nie zaburza ich smaku, a wręcz go nadaje. Pieprzu ziołowego dodałam tylko łyżeczkę i to ze względu na zawartą w nim na 1 miejscu gorczycę i paprykę.
UsuńJeśli chodzi o przyprawianie kotletów, to każdy może przyprawić je tak jak lubi. Nie przesadzać tylko z ilością kminku, gdyż kotlety mogą nabrać gorzkiego posmaku.
U mnie w mielonych na pewno nie może zabraknąć czosnku i majeranku.