Pesto z pietruszki
Zdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Można nim również nacierać ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste. Przepis na zdrowe pesto z pietruszki.
Wcześniej byłam zakochana w wersji włoskiego pesto z bazylii, ale od czasu, gdy spróbowałam pesto z pietruszki, zdecydowanie wolę pesto z polskiej pietruszki z dodatkiem pistacji. Świeża natka pietruszki zawiera bardzo dużo witamin (C, A, B) i minerałów (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo), które są nam niezbędne i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Oprócz walorów zdrowotnych natka pietruszki znajdująca się w pesto, neutralizuje również nieprzyjemny zapach z ust. Dlatego pomimo dodanego do pesto z pietruszki czosnku po jego zjedzeniu, nie musimy obawiać się kontaktu z innymi osobami, gdyż czosnek czujemy tylko w czasie jedzenia. Fakt ten jest niewątpliwie na plus dla pesto z pietruszki, gdyż po zjedzeniu pesto z bazylii smak czosnku długo pozostaje w naszych ustach.
Przepis na presto z pietruszki:
(na 3 porcje makaronu)- duża wiązka natki pietruszki (te małe ze sklepu 2 - 3)
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- pieprz i sól do smaku
- 15 - 20 sztuk pistacji
Dodatkowo:
- 50 - 100 g parmezanu lub innego długodojrzewającego twardego sera np. jantar (do makaronu)
Jak zrobić pesto z pietruszki?
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek i sok z limonki.
- Rozdrabniać nożykami blendera, aż łodygi pietruszki i czosnek będą drobno posiekane, pod koniec dodać wyłuskane i lekko pokrojone pistacje.
- Gdy wszystkie składniki będą rozdrobnione, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji, osobiście podczas jedzenia wolę wyczuwać drobne kawałeczki pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane.
- Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto.
- Po wyłożeniu na talerze posypać odrobiną sera i możemy się już zajadać pysznym obiadem.
Zobacz również: pesto z awokado.
Musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z pietruszki,musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię pesto, smaczny pomysł z pietruszką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pesto z pietruszki, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń