Zupa z soczewicy z makaronem

/ 3

Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie.


Zupa warzywna z soczewicy i makaronu
Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zupa syci, rozgrzewa i dodaje energii. W gotowaniu zupy fajne jest to, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań i stworzyć smak, który mu odpowiada.

Zupa z soczewicy z makaronem jest lekka i dość delikatnie doprawiona, aby był wyczuwalny smak soczewicy. Dodane zioła spowodowały, że zupa jest bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i smaczna.
Zupa z makaronem

Składniki:

(na 3 litry zupy)
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g drobnego makaronu (nitki, muszelki, kolanka)
  • wiązka natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • pieprz i sól do smaku
    Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml).

Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem?

  1. Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  2. Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut.
  3. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i koncentrat pomidorowy, zagotować.
  4. Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować tyle ile podaje producent makaronu. 
  5. Na koniec przyprawić zupę pieprzem i solą do smaku, dodać posiekany koperek i pietruszkę, zagotować. Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu.
  6. Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady