Zupa z soczewicy z makaronem
Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie.
Zupa z soczewicy z makaronem jest lekka i dość delikatnie doprawiona, aby był wyczuwalny smak soczewicy. Dodane zioła spowodowały, że zupa jest bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i smaczna.
Składniki:
(na 3 litry zupy)- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g drobnego makaronu (nitki, muszelki, kolanka)
- wiązka natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego koperku
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- pieprz i sól do smaku
Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml).
Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem?
- Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut.
- Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i koncentrat pomidorowy, zagotować.
- Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować tyle ile podaje producent makaronu.
- Na koniec przyprawić zupę pieprzem i solą do smaku, dodać posiekany koperek i pietruszkę, zagotować. Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu.
- Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna.
Zobacz również: zupa kalafiorowa.
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię zupy. Twój pomysł z zieloną soczewicą jest pyszny 😊
OdpowiedzUsuń