Kapusta zapiekana z ziemniakami
Kapusta zapiekana z ziemniakami to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które lubią kiszoną kapustę. Zapiekana kapusta jest bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje na ciepło.
Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona w tradycyjny sposób i takiej trzeba szukać w sklepach, gdyż cały smak dania zależy właśnie od kapusty.
Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej i rozłożyć go po całej powierzchni, a nie tylko na ziemniakach. Kapusta zapiekana będzie zaś daniem bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna i przywołuje smak świątecznego bigosu.
Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej i rozłożyć go po całej powierzchni, a nie tylko na ziemniakach. Kapusta zapiekana będzie zaś daniem bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna i przywołuje smak świątecznego bigosu.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 - 4 duże ziemniaki
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka ziaren kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Odciąć z boczku skórę, a boczek pokroić w słupki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry.
- Grzyby zalać 250 ml gorącej wody.
- Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą i pokroić nożem.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, kapustę, ziarna kminku, majeranek, tymianek, cząber, wodę po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą, kapustę wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem foremki.
- Na kapuście poukładać plastry ziemniaków, oprószyć solą i mielonym kminkiem, a na nich położyć po kilka słupków boczku.
- Kapustę zapiekać bez przykrycia w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 45 - 50 minut.
Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia).
Bardzo smaczne danie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że jest kapusta. :))
OdpowiedzUsuń