Kotlety mielone z pieczarkami
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami są pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella.
Kotleciki z takim wnętrzem śmiało, można podać na świąteczny obiad, gdyż nie są one takie codzienne i oczywiste w smaku. Gdy zamiast pieczarek do farszu dodamy namoczone i podsmażone z cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego i świątecznego charakteru.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
- 2 jajka
- 2 - 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka pszenna
- 100 ml mleka
- 1 łyżka śmietany
- 250 g pieczarek
- 100 g żółtego sera mozzarella
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 - 2,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka bułki tartej do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?
- Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
- 2/3 cebuli zdjąć z patelni na talerz i wystudzić, a do pozostałej dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Pieczarki podsmażyć do lekkiego zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną majeranku i tymianku oraz solą, wystudzić.
- Dobrej jakości mięso mielone połączyć z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką odciśniętą z mleka, śmietaną, kminkiem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą oraz częścią posiekanej pietruszki (pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek).
- Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać.
- Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać.
- Z mięsa robić 0,5 cm grubości placki wielkości dłoni, na środek każdego kłaść po łyżce farszu z pieczarek i formować kotlety. Kotlety delikatnie obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę, patelnię na minutę przykryć, aby kotlety szybciej doszły w środku.
Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.
Bardzo lubię takie kotleciki :) Smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńSuper fajne połączenie
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńFajna niespodzianka w środku :D
OdpowiedzUsuń