Kotlety mielone z pieczarkami

/ 4

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami są pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella. 


Mielone z pieczarkami i serem
Dobrze wyrobione mięso i panierka z bułki tartej wchłaniają i zatrzymują wszystkie soki, co wpływa na smak i soczystość kotletów. Warto czasami zrobić mielonego w nowej odsłonie z niezwykle aromatycznym farszem z pieczarek i sera. Pieczarki są idealnym dodatkiem do mielonego mięsa, a roztopiony ser w ciepłych kotletach ma przyjemną strukturę.

Kotleciki z takim wnętrzem śmiało, można podać na świąteczny obiad, gdyż nie są one takie codzienne i oczywiste w smaku. Gdy zamiast pieczarek do farszu dodamy namoczone i podsmażone  z cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego i świątecznego charakteru. 
Kotlet mielony wypełniony pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera mozzarella
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 - 2,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?

  1. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. 
  3. 2/3 cebuli zdjąć z patelni na talerz i wystudzić, a do pozostałej dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Pieczarki podsmażyć do lekkiego zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną majeranku i tymianku oraz solą, wystudzić.
  4. Dobrej jakości mięso mielone połączyć z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką odciśniętą z mleka, śmietaną, kminkiem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą oraz częścią posiekanej pietruszki (pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek).
  5. Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać.
  6. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać.
  7. Z mięsa robić 0,5 cm grubości placki wielkości dłoni, na środek każdego kłaść po łyżce farszu z pieczarek i formować kotlety. Kotlety delikatnie obtoczyć w bułce tartej.
  8. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę, patelnię na minutę przykryć, aby kotlety szybciej doszły w środku.

    Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady