Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem
Smaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem, to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak samego buraka, jak również przyjemnie ożywia smak całej sałatki. Śledź pod pierzynką w nieco wzbogaconej formie.
Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. Sałatka warstwowa u mnie jest ze śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku i po pokrojeniu zachowują kształt.
Mam nadzieję, że również lubicie sałatkę śledziową i gości ona na Waszym stole nie tylko od święta. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni.
Przepis na sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem:
Składniki na sałatkę śledziową:
- 500 g śledzi matiasów
- 3 średnie buraki
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 duże winne jabłko
- 250 - 300 ml dobrego majonezu
- 5 jajek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz i sól
Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem?
- Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Ziemniaki po 45 minutach wyjąć, gdyż szybciej będą upieczone lub włożyć do piekarnika pod koniec pieczenia buraków. Warzywa można również ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie, ale ja polecam upiec, gdyż warzywa są smaczniejsze i nie trzeba pilnować, czy woda się nie wygotowała.
- Upieczone warzywa wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę.
- Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.
- Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody).
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym.
- Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu.
- Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych oczkach tarki jajka. Wierzch można delikatnie oprószyć odrobiną pieprzu i soli.
- Sałatka najlepiej smakuje na dzień następny po zrobieniu. Przechowywać w lodówce.
Zobacz również: sałatka z tuńczyka.
piękna :) pyszna i efektowna. Idealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki śledziowe :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAkurat kupiłam wiaderko śledzi. Może skuszę się na taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka sałatkę:) na święta każdego roku robię:)
OdpowiedzUsuńSałatka wyszła przepyszna !!! Ze śledziem i buraczkami robiłam wcześniej tylko raz i nie bardzo mi podeszła,tak samo moim bliskim.Wtedy robiłam z ogórkiem korniszonem.Muszę przyznać,że ocet winny zrobił z jabłkiem coś niesamowitego - co miało wpływ na smak całej sałatki.I przyznaję,że nie dodałam oleju do matiasów.Niebo w gębie ! Polecam !!! - Monika
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie :) Jest mi bardzo miło, że sałatka smakowała :) Do takiej sałatki raczej będzie bardziej pasował ogórek kiszony, ale wtedy sałatka straci na swojej delikatności.
Usuń