Sernik z bezą kokosową
Pyszny sernik z bezą kokosową jest kremowy, delikatny w smak i o zrównoważonej słodyczy. Sernik pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje, więc domownicy i goście powinni być zachwyceni. Sernik bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż spód wykonany jest z herbatników.
Sernik z bezą kokosową to idealne ciasto na święta, gdyż wspaniale smakuje, a do tego pięknie wygląda. Taki sernik, powinno się robić z dobrej jakości białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego, rzadkie sery wiaderkowe w tym przypadku odpadają, gdyż sernik po upieczeniu nie będzie miał odpowiedniej struktury i smaku sernika.
Mam nadzieję, że lubicie serniki i chętnie je przygotowujecie. Sernik u mnie musi być przy każdej uroczystości, a świąt wręcz bez niego nie wyobrażam.
Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm)
- 750 - 1000 g białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 500 ml mleka
- 2 łyżki śmietany
- 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (80 g)
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Spód:
- 150 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
- 100 g masła
(szklanka to 250 ml)
Jak przygotować sernik z bezą kokosową?
- Masło utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania stopniowo dodawać po jednym żółtku, jajko i śmietanę.
- Następnie stopniowo dodawać po łyżce zmielony ser, miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt dużo w serniku nie było powietrza.
- Mleko wymieszać z budyniem i dokładnie łyżką wmieszać w masę serową, na koniec można bardzo krótko zmiksować.
- Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokruszone blenderem herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i wlać masę serową, piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut.
- Następnie wyłożyć na sernik bezę kokosową i piec jeszcze około 15 minut, do czasu delikatnego przyrumienienia się wierzchu.
- Sernik wystudzić i najlepiej razem z foremką schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Beza kokosowa:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, za każdym razem miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Do ubitych białek za pomocą łyżki wmieszać delikatnie wiórki.
- Bezę wyłożyć na podpieczony gorący sernik i zapiec.
Zobacz również: najlepsze serniki.
Serniki uwielbiam :) Pyszny serniczek przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również bardzo lubię serniki :)
UsuńRobię podobny:) Pycha!
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPięknie i mega apetycznie wygląda. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
UsuńZrobiłam ten sernik kiedyś do pracy...Wszyscy byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, gdyż jest pyszny :)
UsuńSernik, cudowny mój ukochany wypiek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również kocham serniki :)
UsuńA co z tymi herbatnikami i masłem na spód?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie napisałam. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wyrównać.
UsuńBardzo dziękuję za wyjaśnienie �� piekę w nadchodzący weekend ������
Usuńserniczki to uwielbiam znam ten przepis pycha
OdpowiedzUsuńJutro się za niego zabieram.Czy ta foremka to tortownica o średnicy 28cm?
OdpowiedzUsuńTak, tortownica :)
UsuńDziękuję za wyjaśnienie i już się piecze:)
UsuńA śmietaną ilu procentowa powinna być?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% lub 30%.
UsuńIle czasu zapiekamy bezę?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, około 15 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po dodaniu bezy najlepiej zaglądać do piekarnika, gdyż zależy jak dany piekarniki piecze.
UsuńTo jest przepis na foremke tzn tortownicę?
OdpowiedzUsuńPrzepis na tortownicę o średnicy 28 cm i wysokości brzegu 7 cm.
UsuńWitam czy może być ser z wiaderka tworog sernikowy PRESIDENT
OdpowiedzUsuńPresident kiedyś był całkiem dobry, ale teraz nie wiem. Jeśli ser w wiaderku jest rzadki, to proponuję w mniejszej ilości mleka rozmieszać budynie, wystarczy pewnie 300 ml mleka zamiast 500. Ja zazwyczaj używam ser twarogowy Hanusi z Mlekovity lub kupuję w kawałku i mielę w maszynce.
UsuńWitam. Mnie beza upadła �� szkoda ale ogólnie bardzo dobry. Musze chyba bardziej wysuszyć ☺pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Do bezy trzeba dobrze ubić białka i cukier dodawać stopniowo po łyżce, wtedy nie powinna opaść. Ma być sztywna i lśniąca.
Usuń