Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

/ 4

Pyszna i łatwa do zrobienia tarta z jabłkami i kremem czekoladowym. Tarta z kremem podana na deser z pewnością posmakuje i sprawi radość zarówno domownikom, jak i gościom. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty.

Tarta z jabłek z kremem
Tarta z jabłkami jest jednym z najłatwiejszych ciast do przygotowania, a jej smak zależy tylko od naszych upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie kremu czekoladowego z jabłkami. Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym doskonała jest do kawy na co dzień, ale świetnie również prezentuje się na świątecznym stole. Tarta z kremem czekoladowym smakuje wszystkim moim domownikom i gościom.
Tarta z kremem czekoladowym i jabłkami

Przepis na tartę z jabłkami i kremem czekoladowym

Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym — składniki:

(foremka do tarty o średnicy 24 cm)

Ciasto na spód do tarty:

  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g masła (schłodzone)
  • 50 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z jabłek:

  • 4 średnie jabłka
  • 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 krople aromatu rumowego
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml

Jak zrobić tartę z jabłkami i kremem?

Ciasto na tartę:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło.
  2. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut.
  4. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce.
  5. Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł.
  6. Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki.
  7. Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień następny.

Krem czekoladowy:

  1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier.
  2. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować). Jeśli w kremie jest zbyt dużo grudek, można krem rozmieszać blenderem.
  3. Krem wyłożyć na wystudzony spód od tarty.

Masa z jabłek:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody.
  3. Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Masę mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić, ale pilnować, aby masa nie stężała.
  4. Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.

    Zobacz również: tarta z ananasem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady