Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym
Pyszna i łatwa do zrobienia tarta z jabłkami i kremem czekoladowym. Tarta z kremem podana na deser z pewnością posmakuje i sprawi radość zarówno domownikom, jak i gościom. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty.
Przepis na tartę z jabłkami i kremem czekoladowym
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym — składniki:
(foremka do tarty o średnicy 24 cm)
Ciasto na spód do tarty:
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 100 g masła (schłodzone)
- 50 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa z jabłek:
- 4 średnie jabłka
- 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
Krem czekoladowy:
- 70 g masła
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 krople aromatu rumowego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml
Jak zrobić tartę z jabłkami i kremem?
Ciasto na tartę:
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło.
- Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut.
- Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce.
- Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł.
- Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki.
- Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień następny.
Krem czekoladowy:
- Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier.
- Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować). Jeśli w kremie jest zbyt dużo grudek, można krem rozmieszać blenderem.
- Krem wyłożyć na wystudzony spód od tarty.
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody.
- Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Masę mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić, ale pilnować, aby masa nie stężała.
- Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Zobacz również: tarta z ananasem.
Pysznie wygląda :) ❤
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje :) Lubię tarty.
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju tarty pochłaniam jak robocik, więc i tę wypróbuję. Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuń