Zupa ogórkowa
Lekka, niskokaloryczna i bardzo smaczna zupa ogórkowa to jedna z chętniej jedzonych zup w moim domu. Jesienią i zimą bardzo często ją gotuję, gdyż w tym okresie kiszone ogórki smakują najbardziej.
Zupę ogórkową, aby była ona bardziej treściwa i sycąca, należy gotować na wywarze z mięsa np. z żeberek, ale przyznam, że często na szybko robię wersję mniej kaloryczną i dodaję tylko do niej masło. Do zupy ogórkowej najważniejsze jest użycie dobrej jakości kiszonych ogórków, które kisiły się w sposób naturalny, a nie sztucznie przyśpieszany.
Zimą nasz organizm potrzebuje więcej witamin, a to właśnie kiszone ogórki zawierają ich sporą ilość. Starajmy się regularnie jeść ogórki kiszone, które zawierają dużo witaminy C, B, E, a także powstającej w procesie kiszenia witaminy K.
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie zupy i je gotujecie, a jesienią i zimą ogórkowa często gości na Waszym stole.
Zimą nasz organizm potrzebuje więcej witamin, a to właśnie kiszone ogórki zawierają ich sporą ilość. Starajmy się regularnie jeść ogórki kiszone, które zawierają dużo witaminy C, B, E, a także powstającej w procesie kiszenia witaminy K.
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie zupy i je gotujecie, a jesienią i zimą ogórkowa często gości na Waszym stole.
Składniki:
(na 3 litry zupy)
- 500 g ogórków
- 200 g żeberek wieprzowych (opcjonalnie)
- 1 marchew
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego
- 100 ml śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek koperku i natki pietruszki
Jak przygotować zupę ogórkową?
- Jeśli będziemy gotować zupę na wywarze z żeberek, to żeberka umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości, zdejmując z powierzchni wody powstający szum. Żeberka po ugotowaniu można oddzielić od kości, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się zupy jako wkładkę.
- Ziemniaki obrać i drobno pokroić.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Ogórki również zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym.
- Najpierw gotujemy do miękkości ziemniaki, następnie dodajemy marchewkę i podsmażoną cebulę i czosnek.
- Dopiero gdy marchewka będzie miękka, dodajemy ogórki wraz z płynem, który wycisnął się podczas rozdrabniania ogórków na tarce. Przyprawić majerankiem i kminkiem i gotować około 10 minut.
- Pod koniec do śmietany dodać kilka łyżek gorącego płynu, aby ją zahartować, po wymieszaniu wlać do zupy i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i sola oraz koperkiem i częścią posiekanej pietruszki (zostawić nieco do dodania do talerza).Zobacz również: zupa krem z dyni.
Uwielbiam takie zupki :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuń