Bliny gryczane
Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste.
Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. Przekąska z dodatkiem śmietany i kawioru smakowała wybornie, niby zwykłe placuszki, a z takimi dodatkami tworzą pyszne danie.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- masło klarowane lub olej do smażenia
- kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania
Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane?
- Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił swoją objętość.
- W misce wymieszać obie mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i sól i ponownie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
- Ciasto przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
- Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika.
- Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia.
- Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania.
Zobacz również: placuszki serniczki.
Mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Ciekawy pomysł na placuszki, jeszcze z kawiorem, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, placuszki są bardzo smaczne i nie tylko z kawiorem :)
UsuńPowiem krótko, na bogato :)
OdpowiedzUsuńTo okazjonalnie, dostałam w prezencie :)
UsuńCzy zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnista??? Pozdrawiam i dziękuję za przepis☺
OdpowiedzUsuńTak, ale dodać mniej, aby ciasto na bliny nie było zbyt gęste. Mąka pełnoziarnista jest bardziej chłonna.
UsuńCiekawa propozycja. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń