Ciasteczka z płatków ryżowych
Chrupiące ciasteczka z płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu.
Do robieniu ciasteczek zawsze zniechęcało mnie wałkowanie i wykrawanie, bo zabierało dużo czasu, a tutaj nie ma obu tych czynności i dlatego zachęcam do ich zrobienia. Ciasteczka wykonane w domu są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż mamy wpływ co się w nich znajduje.
Składniki:
(na około 50 sztuk)
- 400 g płatków ryżowych
- 60 g wiórków kokosowych
- 120 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 100 g gęstej marmolady lub konfitury
Jak przygotować ciasteczka z płatków ryżowych?
- Margarynę rozetrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta i klejąca się masa, która po nabraniu na łyżeczkę nie zmienia swojej formy bez pomocy.
- Z masy za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki nieco spłaszczać robiąc na środku wgłębienie, w które wkładać odrobinę marmolady. Ciasteczka układać w 0,5 - 1 cm odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
- Ciasteczka z płatków ryżowych piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 15 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
- Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki razem z papierem, gdyż są dość miękkie i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ciasteczka stają się twardsze i przyjemnie chrupiące.
- Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny użyć proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej.
Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.
Lubię takie domowe ciasteczka:) Sama je często piekę:) Domowe są najsmaczniejsze i najzdrowsze :)
OdpowiedzUsuńRobią się bardzo twrade?
OdpowiedzUsuńTwarde nie są, po wystudzeniu stają się raczej chrupiące.
UsuńPrzydało by mi się kilka do kawy :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie pieklam
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić cukier? i czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć np amarantusowej? pytam bo dzisiaj robiłam te ciastka że zmielonymi płatkami i połowa się rozpłynęła w piekarniku a reszta to sam tłuszcz;/
OdpowiedzUsuńUżywałam cukier trzcinowy, który jest mniej słodki niż biały, ale zmienia kolor pieczonych ciastek na karmelowy. Z innymi słodzikami nie próbowałam i nie wiem jak wpływa na nie temperatura. W tym przepisie proporcje składników są idealnie dobrane do płatków ryżowych w całości bez ich mielenia i ciasteczka nigdy się nie rozpływały. Z mąką z amarantusa nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź..a można pominąć cukier czy to jakieś ryzyko? a co do mąki to nie mam poprostu ryżowej w domu i myślę która bym mogła wykorzystać
UsuńMoże być kokosowa lub zwykła pszenna. Ciasteczka bez cukru nie będą smaczne i cukier nadaje chrupkości.
Usuń