Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych, którym nadaje delikatnego orzechowego smaku.
Szybki do przygotowania deser jednoskładnikowy, gdyż w zasadzie wystarczy blenderem rozetrzeć lekko podprażone orzeszki ziemne i mamy pyszne masło orzechowe. U mnie masło jest z dodatkiem miodu naturalnego i soli himalajskiej, która fajnie podkreśla smak orzeszków.
Orzeszków zbyt mocno nie prażyć, bo trudno będzie je rozetrzeć na masło. Jeśli kupimy już mocno uprażone, to w trakcie rozdrabniania dodać nieco oliwy z oliwek, inaczej tarcie będzie tak duże, że przegrzejemy blender, a masło nie powstanie. Robienie masła orzechowego w zależności od jakości orzeszków, zajmuje około 30 minut. Podczas rozdrabniania, jeśli blender nie ma dużej mocy, róbmy częste przerwy.
Domowe masło wykorzystałam w kremie do piernika z masłem orzechowym, polecam takie połączenie, smakuje wspaniale.
Składniki:
- 300 g lekko prażonych orzeszków ziemnych
- 1 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej)
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
- Wszystkie składniki włożyć do misy blendera i rozdrobnić do uzyskania konsystencji masła (około 20 - 30 minut).
- Podczas rozdrabniania robić przerwy, aby nie przegrzać blendera. Z orzeszków po pewnym czasie zacznie wyciskać się olej i masa stanie się bardziej gładka, a konsystencja będzie nieco rzadsza niż zwykłe masło.
- Jeśli kupimy lub sami zbyt mocno uprażymy orzeszki i nie będą chciały się zmieniać w masło, należy dodać 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek. Orzeszki prażyć delikatnie i uważać, żeby nie przypalić, bo masło będzie gorzkie.
- Masło orzechowe przechowywać w lodówce.
Zobacz również: krem z suszonych daktyli.
Jeszcze nie robiłam takiego masła. Widzę, że to nic trudnego i nie ma to jak domowe.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić. :)
OdpowiedzUsuńNo to muszę zrobić i jeszcze miód super
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe coś co uwielbiam
OdpowiedzUsuń