Domowe masło orzechowe

/ 4

Domowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych, którym nadaje delikatnego orzechowego smaku.

Masło orzechowe w salaterce
Szybki do przygotowania deser jednoskładnikowy, gdyż w zasadzie wystarczy blenderem rozetrzeć lekko podprażone orzeszki ziemne i mamy pyszne masło orzechowe. U mnie masło jest z dodatkiem miodu naturalnego i soli himalajskiej, która fajnie podkreśla smak orzeszków.

Orzeszków zbyt mocno nie prażyć, bo trudno będzie je rozetrzeć na masło. Jeśli kupimy już mocno uprażone, to w trakcie rozdrabniania dodać nieco oliwy z oliwek, inaczej tarcie będzie tak duże, że przegrzejemy blender, a masło nie powstanie. Robienie masła orzechowego w zależności od jakości orzeszków, zajmuje około 30 minut. Podczas rozdrabniania, jeśli blender nie ma dużej mocy, róbmy częste przerwy.

Domowe masło wykorzystałam w kremie do piernika z masłem orzechowym, polecam takie połączenie, smakuje wspaniale.
Masło orzechowe w słoiku

Składniki:

  • 300 g lekko prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej)

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

  1. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera i rozdrobnić do uzyskania konsystencji masła (około 20 - 30 minut).
  2. Podczas rozdrabniania robić przerwy, aby nie przegrzać blendera. Z orzeszków po pewnym czasie zacznie wyciskać się olej i masa stanie się bardziej gładka, a konsystencja będzie nieco rzadsza niż zwykłe masło.
  3. Jeśli kupimy lub sami zbyt mocno uprażymy orzeszki i nie będą chciały się zmieniać w masło, należy dodać 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek. Orzeszki prażyć delikatnie i uważać, żeby nie przypalić, bo masło będzie gorzkie.
  4. Masło orzechowe przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: krem z suszonych daktyli.

Komentarze

  1. Jeszcze nie robiłam takiego masła. Widzę, że to nic trudnego i nie ma to jak domowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to muszę zrobić i jeszcze miód super

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe coś co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady