Owsianka z rana, czyli trochę o płatkach owsianych

/ 1
Płatki owsiane

Owsianka stała się bardzo popularnym daniem, nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczna, zawiera także wiele składników odżywczych, które dadzą nam energię na cały poranek. Jest ona dobra nie tylko dla sportowców i osób na diecie. Będzie idealna dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.





Ważne źródło błonnika

Owies zawiera wiele błonnika, znaczna jego część jest rozpuszczalna w wodzie, co sprawia, że jest on łatwiej przyswajalny. Błonnik pomaga szczególnie osobom, które mają problem z podniesionym cholesterolem. Wspiera także prawidłową pracę układu pokarmowego. Co więcej, wspomaga on naszą naturalną odporność. Składnik ten będzie doskonały dla wszystkich, którzy myślą o odchudzaniu. Dzięki temu, że zjedzenie owsianki daje uczucie sytości, jemy mniej, a jednocześnie dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych składników.

Co jeszcze jest ważne?

Płatki owsiane zapewnią nam wiele innych ważnych składników. Do najważniejszych z pewnością należą aminokwasy i witaminy z grupy B, szczególnie B6 i B1. Wspomagają one pracę mózgu i układu nerwowego. Jeśli często czujemy się zmęczeni i rozdrażnieni, regularne jedzenie owsianki powinno zniwelować te nieprzyjemne dolegliwości. Dodatkowo witamina E w niej zawarta wpływa pozytywnie na spowolnienie procesu starzenia.

Chrońmy serce

Udowodniono, że składniki ukryte w owsiance wspomagają pracę serca. Zawarte w niej przeciwutleniacze hamują produkcję cytokin, które negatywnie wpływają na ten najważniejszy w naszym ciele mięsień.

Dla cukrzyków

Płatki owsiane regulują poziom cukru w naszej krwi. Dzięki błonnikowi są one trawione powoli, a co za tym idzie, mają bardzo niski indeks glikemiczny. Dlatego też po porannym zjedzeniu owsianki tak długo czujemy się najedzeni i pełni energii.

Jak widać, płatki owsiane są doskonałym posiłkiem dla każdego. Pomagają w zasypianiu, działają antydepresyjnie, wzmacniają serce i zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych. Jeśli wprowadzimy ją do codziennej diety, po jakimś czasie zauważymy, jak pozytywie na nas wpływa.
*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady