Placuszki serniczki
Smażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki są bardzo popularne na Podlasiu.
U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące.
Składniki:
- 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego
- 150 - 200 g mąki pszennej
- 5 - 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- konfitura (u mnie malinowa) lub śmietana z cukrem do podania
Jak zrobić placuszki serniczki?
- Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, 2 łyżki jogurtu, cukier, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać, pod koniec dodać 150 g mąki.
- Białka ubić na pianę i wmieszać do masy serowej. Masa powinna mieć konsystencję, która nie spływa z łyżki, jeśli jest zbyt rzadka, to należy dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęsta, to jogurtu.
- Serniczki nakładać przy pomocy 2 łyżek na umiarkowanie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego.
- Placuszki smażyć z obu stron do przyrumienienia, po położeniu na rozgrzaną patelnię pozwolić serniczkom, aby się zapiekły, inaczej trudno będzie je obrócić na drugą stronę.
- Placuszki podawać z ulubioną konfiturą, ewentualnie z wymieszaną z cukrem śmietaną.
- Serniczki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.
Uwielbiam biały ser, to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki. Robię podobnie mniamm :)
OdpowiedzUsuń