Serniczki bez pieczenia
Serniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka na zimno z nadzieniem malinowym i nutą wanilii.
W serniczkach oprócz białego sera i mascarpone do dekoracji wykorzystałam termostabilne nadzienie cukiernicze marki Lauretta. Firma Kandy niedawno wprowadziła do sprzedaży rękaw cukierniczy Rengo z bardzo smacznym kremowym i owocowym nadzieniem. Rękaw jest bardzo wygodny i gotowy od razu do użycia, gdyż są do niego dostępne końcówki do dekorowania i nadziewania wyrobów cukierniczych.
Wypróbowałam kremowe nadzienie waniliowe i malinowe, moim faworytem jest malinowe, gdyż zawiera aż 60% prawdziwych malin, które naprawdę się wyczuwa ze względu na ziarenka. Oba nadzienia mają delikatną kremową konsystencję i niezbyt słodki smak. Po udekorowaniu nadzienie nie rozpływa się i trzyma nadany kształt, nawet gdy serniczki dłużej były w temperaturze pokojowej.
Serniczki są łatwe do wykonania, tylko po dodaniu do masy serowej żelatyny, trzeba bardzo szybko napełniać nią foremki, gdyż masa szybko zastyga i między warstwami mogą powstać niewielkie puste przestrzenie, które oczywiście nie wpływają na smak, ale bardziej na wygląd. Do nadania kształtu serniczkom polecam wykorzystać silikonowe foremki do babeczek, z których babeczki łatwo się wyjmują. Serniczki są o umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru.
Składniki:
(na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)- 500 g mielonego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 100 g czekolady z zawartością co najmniej 50% kakao
- 5 łyżek mleka
- nadzienie cukiernicze marki Lauretta (malinowe i waniliowe) do dekoracji
Jak przygotować serniczki bez pieczenia?
- Zmiksować serek mascarpone z cukrem i pod koniec dodać stopniowo biały ser i sok z cytryny (ilość cukru według uznania).
- Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż powstanie jednolita lśniąca masa czekoladowa.
- Masę serową podzielić na 2 części i jedną zmiksować z wystudzoną płynną czekoladą.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu lekko podgrzać, aby się rozpuściła (nie gotować!).
- Do białej części masy serowej dodać 1/2 część wystudzonej płynnej żelatyny, dokładnie wymieszać i od razu napełniać nią do połowy foremki.
- Na rękaw cukierniczy z nadzieniem malinowym założyć końcówkę do nadziewania i wkłuwając w środek masy serowej wycisnąć niewielką ilość masy do każdego serniczka.
- Do masy czekoladowej dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie bardzo szybko wyłożyć do foremek na białą masę serową i lekko dociskając wyrównać.
- Serniczki wstawić na 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygły.
- Po zastygnięciu wyjąć z foremek i udekorować malinową i waniliową masą cukierniczą, zakładając końcówkę do dekorowania.
Zobacz również: muffiny z serem.
na małą rozpustę idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na słodką przekąskę :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, bardzo zachęcają do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń