Babka na białkach
Pyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta.
Składniki:
(foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem)
- 7 - 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: - orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji
Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Przygotowanie babki z białek:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią i miksować do czasu, aż powstanie sztywna i lśniąca masa (cukier powinien być całkowicie rozpuszczony).
- Delikatnie miksując dodawać stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie tak samo postąpić z lekko podgrzanym mlekiem, dodać również sok z cytryny.
- Gdy połączą się składniki, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
- Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
- Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać skórką lub pokrojonymi orzeszkami.
Lukier:
- Składniki rozetrzeć na białą i lśniącą masę, którą polać babkę.
ciekawy przepis, nigdy nie robiłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPiękna i wyrośnięta babeczka :)
OdpowiedzUsuń