CZAJNIK EMALIOWANY

/ 3

Czerwony czajnik Wystrój naszej kuchni zmienia się w zależności od tego, jak ewoluuje nasz styl i jakie obecnie panują trendy. Łatwo jednak zauważyć, że trendy czasami wracają. Dawniej posiadanie czajnika elektrycznego było jednym z wyznaczników wysokiego standardu życiowego, podczas kiedy większość z nas używała czajników emaliowanych. Dziś wracają one do łask, choćby dlatego, że sam ich wygląd nadaje kuchni charakteru. Czajniki emaliowane są również neutralne dla zdrowia, nie przepuszczają bowiem do wody żadnych substancji chemicznych, a dodatkowo sama emalia nie ma wpływu na smak wody. Jeżeli więc jeszcze tego nie zrobiliśmy, warto zastanowić się nad powrotem do emaliowanych czajników.


Naczynia, których używamy w kuchni, powinny być praktyczne, lecz warto kierować się także zmysłem estetyki. Wszyscy wiemy, do czego służy czajnik i o ile każdy pozwoli nam zagotować wodę, to nie każdy będzie wyglądał ładnie. Czajnik może więc stanowić istotny wystrój kuchni, kiedy bowiem nie używamy go w chwili obecnej, będzie on stał i cieszył oko. Wybierając czajnik emaliowany, powinniśmy zastanowić się nad tym, czy zależy nam na jednolitym kolorze, czy na tym, by posiadał on wzory. Te jednolite są postrzegane jako bardzo eleganckie i łatwo dobrać je kolorystycznie, tak by pasowały do wystroju kuchni. W przypadku czajników z kalkami, czyli wzorami, mamy do czynienia z czajnikami retro i bardziej nowoczesnymi. Te pierwsze posiadają wzory często spotykane kilka dekad temu, czyli są to między innymi kwiaty, owoce, warzywa lub inne aspekty nawiązujące do kuchni. Czajniki emaliowane nawiązujące do bardziej nowoczesnego stylu, mogą mieć na sobie napisy lub ilustracje. Wybór tego typu sprzętu jest bardzo duży, więc na pewno nie będziemy mieć problemu z wyborem odpowiedniego czajnika. Jeżeli chodzi o aspekt praktyczny, bardzo ważnym jest sprawdzenie przed zakupem, czy czajnik posiada emalię z zewnątrz czy też w środku. Dlaczego to takie ważne? Emalia jest tworzywem powstałym ze sproszkowanego szkła, która powlekając stal, zapobiega przedostawaniu się do wody różnych substancji chemicznych. Czajnik emaliowany tylko na zewnętrznej stronie będzie ładny, lecz nie zapewni takiej ochrony jak ten, który wewnątrz również posiada emalię. Aby czajnik posłużył nam przez długie lata, powinniśmy wybrać specjalne środki do usuwania kamienia. Popularnym domowym sposobem jest stosowanie octu, lecz może on uszkodzić emaliowaną powłokę, dlatego odradza się stosowanie tego sposobu w emaliowanych czajnikach.

Na jaką kuchenkę pasuje emaliowany czajnik? Zobacz również na https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane

Rozróżniamy dwa rodzaje kuchenek, a mianowicie gazową i indukcyjną. Kuchnie gazowe są obecne w większości domów, ponieważ są zwykle tańsze od indukcyjnych. Mają one długą historią, używamy ich my, nasi rodzice oraz babcie. Kuchnia gazowa jest jednym z klasycznych elementów wystroju, czyli zupełnie tak jak czajnik. Oba te komponenty pasują do siebie doskonale, a jeśli sam czajnik pasuje kolorystycznie do kuchenki, to efekt będzie tylko lepszy. Kuchnie indukcyjne są już efektem postępu technologicznego i choć postęp jest zaprzeczeniem stylu retro, to takie kontrasty również doskonale się ze sobą komponują. Czajnik emaliowany, czy to wzorzysty, czy jednokolorowy, będzie doskonałym kompanem dla nowoczesnej kuchni indukcyjnej, tworząc z nią stylowy zestaw. To samo tyczy się emaliowanych garnków i innego osprzętu kuchennego w stylu retro.

Czajnik towarzyszy nam od zawsze, lecz często myślimy o nim jako o praktycznym narzędziu. Nasz dom powinien być praktyczny, to prawda, lecz nie zapominajmy, że jest to nasza osobista przestrzeń, w której powinniśmy czuć się dobrze. Wystrój naszego wnętrza powinien więc nam się podobać i poprawiać nasze samopoczucie. Jeżeli planujemy zakup czajnika, warto zastanowić się nad tym, czy tym razem nie powinien być nim czajnik emaliowany, który nie tylko działa prozdrowotnie, ale także stanowi elegancki element naszego wystroju.
Źródło: naczynia.olkusz.pl
*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady