Makaron aglio olio

/ 9

Makaron aglio olio to proste, tanie i bardzo szybkie do przygotowania danie z kuchni włoskiej. Makaron, czy jak ktoś woli pasta aglio olio to zadziwiająco mało składników, a dużo smaku podczas jedzenia. Idealne danie na pyszny i zdrowy obiad po powrocie z pracy.


Makaron z chili i oliwą

Makaron aglio olio naprawdę powstaje tylko z czosnku, papryczki chili, oliwy i pietruszki. Aglio olio zazwyczaj przygotowuje się z makaronem spaghetti, jednak ja wolę z papardelle, czyli wstążkami, gdyż ostrość papryczki lepiej się na nich rozkłada. Osobom lubiącym bardzo ostre smaki będzie to mało istotne. Czas przygotowania to jedynie czas potrzebujemy na ugotowanie makaronu a'dente.

Robię to danie, gdy kończą się pomysły na obiad. Makaron zwykle w zapasach jest, dokupuje się tylko papryczkę i natkę pietruszki i rozkoszujemy się szybkim i smakowitym daniem.
Czy macie również takie danie, które łatwo się przygotowuje i wszystkim smakuje?

Makaron z chili i pietruszką

Składniki:

(na 2 porcje)
  • 200 g makaronu spaghetti lub papardelle
  • 1 świeża papryczka chili
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 80 - 100 ml oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g sera parmezan lub grana padano
  • szczypta soli

Jak przygotować makaron aglio olio?

  1. Makaron ugotować a'ldente zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu odcedzić, ale pozostawić około 100 ml wody, w której był gotowany makaron.
  2. Papryczkę oczyścić z pestek i drobno posiekać. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań, proponuję dodać tylko 2/3 papryczki.
  3. Czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Natkę pietruszki posiekać.
  5. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  6. Rozgrzać oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek, następnie dodać papryczkę i szczyptę soli, krótko smażyć (nie przypalić). 
  7. Do czosnku i papryczki wlać 100 ml wody po gotowaniu makaronu i chwilę gotować. Następnie dodać ugotowany makaron i wymieszać, chwilę smażyć, aby makaron wchłonął płyn z patelni. 
  8. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu nakładać makaron na talerze posypując tartym serem.

    Zobacz również: spaghetti carbonara.

Komentarze

  1. Jadłam je raz w restauracji i mam z nim okropne wspomnienia :D Pewnie dlatego, że po prostu było beznadziejnie przygotowane - przy takich prostych daniach wbrew pozorom jeden błąd może wszystko zepsuć. Makaron, który jadłam był baaardzo gorzki, niejadalny. Chyba nigdy nie jadłam nic gorszego :D Ale chętnie bym spróbowała dobrze przygotowanej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli makaron był gorzki, to na pewno czosnek i papryczka została przypalona. W tym daniu bardzo trzeba na to uważać, jeśli przypalimy wyrzucić. Makaron powinien smakować czosnkiem i chili, które dostosować do swego gustu. Osobiście polecam :)

      Usuń
  2. Makaronu nigdy dość, makaron pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście przepis bardzo prosty. Wypróbuję na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, dobrze też rozgrzewa, wiec na mrozy jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty rozgrzewający posiłek, jutro wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ten makaron. Aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, ale jakże pyszne połączenie! 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proste połączenie u mnie zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje 😀

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady