Sernik truskawkowy bez pieczenia
Sernik truskawkowy bez pieczenia to kremowy deser o wyraźnym smaku truskawek, który na pewno sprawi przyjemność ukochanej osobie. Łatwe i mało pracochłonne przygotowanie powinno zachęcić do jego wykonania.
Zimą często mam ochotę na letnie smaki, niestety, w tym okresie świeże truskawki są drogie i nie tak smaczne i aromatyczne, jak latem. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonych truskawek, które po rozmrożeniu nie wyglądają może zbyt apetycznie, ale ich smak jest zachowany i doskonale sprawdzą się w serniku.
Sernik truskawkowy bez pieczenia jest o umiarkowanej słodyczy, po jego zjedzeniu czujemy się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser z połowy składników, otrzymamy mniejszą porcję sernika na zimno.
Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
- 1 kg sera białego twarogowego mielonego
- 900 g truskawek mrożonych
- 100 ml śmietany 30%
- 6 - 7 łyżek cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru (ilość dostosować do stopnia kwaśności sera)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 g herbatników
Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia?
- Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek.
- Po ugotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie stężała.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną, ale jeszcze płynną masę truskawkową z rozmieszanymi galaretkami.
- Masę serową powoli wylać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić na 20 minut do lodówki.
- Na częściowo zastygnięty ser z truskawkami wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować kawałkami stężałej galaretki.
- Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby całkowicie zastygł.
Bita śmietana:
- Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukier puder i ziarenka wanilii.
- Ubita śmietana dłużej zachowała formę i dobrze będzie się kroić, jeśli dodamy do niej żelatyny.
- Żelatynę namoczyć wcześniej w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić (nie gotować) i wystudzoną dodać stopniowo do śmietany pod koniec jej ubijania.
Galaretka:
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić i napełnić nią foremkę do robienia czekoladek lub wylać do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było ją pokroić.
- Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.
Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami.
Sernik wygląda rewelacyjnie, chętnie bym się skusiła na kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę bardzo, jeszcze kilka kawałków zostało ;)
UsuńMam zamrożone truskawki. Pyszności serniczek :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto zrobić :)
UsuńPięknie się prezentuje, bardzo apetyczny sernik.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDużo fajnych przepisów napewno skorzystam 👍
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
Usuń