Torcik kokosowy

/ 6

Delikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany.


Ciasto z wiórków kokosowych z kremem

Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego?

Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez 3 - 4 tygodnie i w tym czasie należy je wykorzystać. Białka rozmrażam w temperaturze pokojowej, tuż przed ich wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki, ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka? 

Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje wystudzenie blatów kokosowych i schłodzenie później zrobionego już ciasta.
Ciasto kokosowe z kremem z mascarpone

Składniki na jeden blat kokosowy:

(na tortownicę o średnicy 28 cm)
Do torcika należy upiec 2 jednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy.
  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 30% (schłodzić)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do dekoracji
  • czekolada deserowa do dekoracji
  • papier do pieczenia (2 arkusze)

Jak zrobić torcik kokosowy?

Ciasto:

  1. Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
  2. Gdy białka będą miały sztywną i lśniącą konsystencję łyżką wmieszać w nie wiórki kokosowe. 
  3. Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia.
  4. Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić.
  5. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą.
  6. Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch będzie równiutki.

Krem:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie.
  2. Miksować do połączenia się serka ze śmietaną.
  3. Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta.

Komentarze

  1. Prezentuje się wyśmienicie. Mój mąż dzisiaj powiedział, że zjadłby jakieś ciasto z mniejszą ilością cukru :) No i proszę , trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Polecam, ciasto nie jest bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, a że jestem kokosowa maniaczka to pożeram go oczami. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) Również bardzo lubię wszystko co zawiera kokos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny torcik, wygląda tak lekko i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rzeczywiście, torcik jest delikatny i niezbyt słodki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady