Torcik kokosowy
Delikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany.
Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego?
Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez 3 - 4 tygodnie i w tym czasie należy je wykorzystać. Białka rozmrażam w temperaturze pokojowej, tuż przed ich wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki, ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka?
Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje wystudzenie blatów kokosowych i schłodzenie później zrobionego już ciasta.
Składniki na jeden blat kokosowy:
(na tortownicę o średnicy 28 cm)
Do torcika należy upiec 2 jednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy.- 5 białek
- 100 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 30% (schłodzić)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 - 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
- czekolada deserowa do dekoracji
- papier do pieczenia (2 arkusze)
Jak zrobić torcik kokosowy?
Ciasto:
- Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Gdy białka będą miały sztywną i lśniącą konsystencję łyżką wmieszać w nie wiórki kokosowe.
- Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia.
- Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić.
- Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą.
- Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch będzie równiutki.
Krem:
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie.
- Miksować do połączenia się serka ze śmietaną.
- Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta.
Prezentuje się wyśmienicie. Mój mąż dzisiaj powiedział, że zjadłby jakieś ciasto z mniejszą ilością cukru :) No i proszę , trafiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, ciasto nie jest bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a że jestem kokosowa maniaczka to pożeram go oczami. :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię wszystko co zawiera kokos.
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik, wygląda tak lekko i puszyście :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Rzeczywiście, torcik jest delikatny i niezbyt słodki.
Usuń