Zupa z białych warzyw
Pyszna i bardzo delikatna w smaku zupa z białych warzyw jest łatwa do wykonania i nie wymaga od nas dużo pracy. Głównym składnikiem i dominującym smakiem jest korzeń selera.
W chłodne jesienne i zimowe dni zupa w moim domu jest konieczna, gdyż świetnie rozgrzewa i syci, a do tego jeszcze wszystkim smakuje. Mam nadzieję, że również lubicie zupy i często je gotujecie.
Składniki:
(4 porcje)- 1 duży korzeń selera
- 1 udko kurczaka lub 1 litr bulionu drobiowego
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 por (biała część)
- 1 duża cebula
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
- pieprz biały i sól do smaku
- 100 ml śmietany 30%
- 2 gałązki świeżego koperku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Jak zrobić zupę z białych warzyw?
- Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szum. Jeśli dodajemy bulion to, należy dodać go do 2 litrów wody.
- Warzywa obrać i umyć, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, ziemniaki drobno pokroić. Cebulę, pora, imbir i czosnek drobno posiekać.
- Cebulę, czosnek i pora podsmażyć delikatnie na oleju pod koniec, dodać masło.
- Ugotowane udko wyjąć z wody i wrzucić do niej ziemniaki, a po około 10 minutach od zagotowania, dodać imbir, seler i pietruszkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i porem.
- Gdy warzywa będą miękkie, płynem z garnka zahartować w miseczce śmietanę i wlać ją do zupy.
- Zupę zagotować i przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
- Do zupy wlanej do talerza, dodać nieco posiekanego koperku.
Zobacz również: zupa kalafiorowa.
Ciekawy pomysł, nigdy nie robiłam takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, zupa jest bardzo smaczna .
UsuńBez zup nie przetrwałabym chyba zimy. Warzywna w różnych odmianach bardzo czesto u nas gości i właśnie czasem jest to krem, czasem w zupie są kawałki warzyw, czasem tarte. Warto stosowac płodozmian ;-)
OdpowiedzUsuńZimą u mnie również zupy to podstawa :)
UsuńUwielbiam wszelkie zupy. Nie słyszałem jeszcze o podziale na kolory, ale będę musiał wykonać twój przepis. Dzięki!
OdpowiedzUsuń