Zupa z białych warzyw

/ 5

Pyszna i bardzo delikatna w smaku zupa z białych warzyw jest łatwa do wykonania i nie wymaga od nas dużo pracy. Głównym składnikiem i dominującym smakiem jest korzeń selera.

Biała zupa z selera z koperkiem
Niektórzy wolą zupy krem, ja jednak częściej gotuję takie, w których można poczuć smak poszczególnych warzyw i dodatków. Tym razem również w zupie są tarte i krojone warzywa, chociaż krem na pewno byłby szybszy do zrobienia. Tak czy tak, smak zupy pozostaje bez zmian, jedynie zmienia się jej konsystencja. Nie zapomnijcie dodać imbiru, gdyż bardzo przyjemnie podkreśla smak selera i dodaje świeżości.

W chłodne jesienne i zimowe dni zupa w moim domu jest konieczna, gdyż świetnie rozgrzewa i syci, a do tego jeszcze wszystkim smakuje. Mam nadzieję, że również lubicie zupy i często je gotujecie.
Zupa z korzenia selera z koperkiem

Składniki:

(4 porcje)
  • 1 duży korzeń selera
  • 1 udko kurczaka lub 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 por (biała część)
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • pieprz biały i sól do smaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy


Jak zrobić zupę z białych warzyw?

  1. Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szum. Jeśli dodajemy bulion to, należy dodać go do 2 litrów wody.
  2. Warzywa obrać i umyć, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, ziemniaki drobno pokroić. Cebulę, pora, imbir i czosnek drobno posiekać.
  3. Cebulę, czosnek i pora podsmażyć delikatnie na oleju pod koniec, dodać masło.
  4. Ugotowane udko wyjąć z wody i wrzucić do niej ziemniaki, a po około 10 minutach od zagotowania, dodać imbir, seler i pietruszkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i porem.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, płynem z garnka zahartować w miseczce śmietanę i wlać ją do zupy. 
  6. Zupę zagotować i przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
  7. Do zupy wlanej do talerza, dodać nieco posiekanego koperku.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł, nigdy nie robiłam takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, zupa jest bardzo smaczna .

      Usuń
  2. Bez zup nie przetrwałabym chyba zimy. Warzywna w różnych odmianach bardzo czesto u nas gości i właśnie czasem jest to krem, czasem w zupie są kawałki warzyw, czasem tarte. Warto stosowac płodozmian ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie zupy. Nie słyszałem jeszcze o podziale na kolory, ale będę musiał wykonać twój przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady