Babka drożdżowa z rodzynkami
Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom.
Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.
U mnie babka o smaku waniliowym z rodzynkami posypana jest tylko cukrem pudrem. Świetnie również smakuje z lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to, należy dodać więcej cukru. Mam nadzieję, że lubicie babki i pojawiają się one na Waszym stole.
Składniki:
(na formę o średnicy około 20 cm u góry)- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 100 g masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki rodzynek
- cukier puder do posypania
Jak przygotować babkę drożdżową?
- W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość.
- Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa nie będzie już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta.
- Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podrosło.
- Po wyrośnięciu przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę.
- Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.
Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.
Uwielbiam takie proste, tradycyjne ciasta. To wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła. Z rodzynkami są pyszne.
OdpowiedzUsuńBabka i mazurek, to dwa ciasta, które muszą się znaleźć na Wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńTwoja babka wygląda znakomicie Kuchciku :) Ja pozostanę przy wersji z mniejszą ilością cukru. Inne ciasta nadrobią z naddatkiem ten "deficyt słodyczy" :)
Babka na Wielkanoc musi być u mnie obowiązkowo :-)
OdpowiedzUsuń